„Smrk, který stál hned u domu číslo 1 na Osmeku, měl asi plytké kořeny, vyvrátil se a spadl jen těsně na auta. Když majitelé viděli auta zasypaná větvemi, byli v šoku. Naštěstí se nikomu nic nestalo a nevznikly ani větší škody. O kus dál spadl ještě jeden strom, a tak jsme přivolali hasiče, kmeny nařezali a teď čekáme, až je odvezou,“ vylíčil jeden z místních obyvatel Robert Goda.

Nápor větru nevydržel také semafor v Komenského ulici v Přerově
Vichr na Přerovsku shazoval stromy, střechy i semafory

Nejdřív kůrovec, pak polomy

Následky víkendového řádění větru odstraňovali hasiči a pracovníci technických služeb ještě v pondělí. A práce potrvají i v dalších dnech. Zřejmě nejvíce dostaly zabrat lesní porosty - například v polesí Svrčov, které patří městu Přerov, jsou škody značné. Obdobná je i situace ve výše položených oblastech na Hranicku.

„Polesí Svrčov zasáhla nejprve kůrovcová kalamita a teď následkem silného větru i velké polomy. Škody se pohybují v tisících kubíků,“ shrnul jednatel přerovských technických služeb Bohumír Střelec.

Ve městě samotném naštěstí nebylo vyvrácených stromů tolik. „Některé spadly v Žebračce nebo u tenisu,“ podotkl.

Ilustrační foto
Předjíždějící audi srazilo v Přerově chodce, ten zemřel

Létající plechy, zavřené silnice

Na mnoha místech přerovského okresu byla ale situace dramatičtější. Hasiči například odstraňovali strom, který se opřel do střechy rodinného domu v Radslavicích.

„Na silnici mezi Týnem nad Bečvou a Lhotou zase stromy spadly tak, že uvěznily posádky vozidel, a naše jednotky se k nim musely prořezat. Kompletně uzavřena byla i komunikace v lesním úseku Lhota - Paršovice. Stromy totiž začaly postupně padat a zcela zatarasily cestu,“ vylíčil Miroslav Čoček, šéf přerovských hasičů.

Problémem byly i stržené krytiny. Plechová střecha se uvolnila z budovy Obecního úřadu v Dolním Újezdu, ale vítr strhl i plech ze školy v Osecké ulici v Lipníku nad Bečvou.

„Ze štítové stěny odletěl asi dvoumetrový plech a pak i kus zděného štítu. Plech naštěstí spadl na parkoviště v době, kdy tam nestála žádná auta. Kus zdiva zase dopadl na chodník vedle školy. Firma se pustí do oprav, jakmile to počasí umožní,“ řekl školník Radoslav Juráň.

Stavba dálnice D1 mezi Lipníkem a Přerovem. Polovina března 2018
Dokončení dálnice D1 Lipník - Přerov? Až v roce 2019

Bez proudu

Kvůli silným poryvům větru se o víkendu ocitly bez elektřiny stovky domácností - a to zejména na Hranicku.

„V neděli se výpadky proudu dotkly tisícovek lidí, v pondělí jich už bylo jen několik desítek. Nejhorší byla situace v Opatovicích, Paršovicích, Rakově a Valšovicích u Hranic. Některé poruchy se opravily provizorně, ale ve chvíli, kdy se chystá definitivní řešení, je nutné vypnout vysoké napětí na větším území,“ vysvětlil mluvčí ČEZ Vladislav Sobol.

Na Helfštýně. Ilustrační foto
Na Helfštýn? V sezoně jen od čtvrtka do neděle, kvůli opravám