Kraslicovník zdobí dva tisíce vajíček, které zhotovily přerovské děti. Od 5. dubna k němu navíc přibudou slavnostně oděné břízky u kašny.

Bude i fotokoutek

„Umístíme na náměstí také fotokoutek, aby si v něm mohli lidé pořídit fotku na památku. Na Vánoce byl hojně využívaný, a proto ho instalujeme znovu - tentokrát s jarními dekoracemi,“ přiblížil ředitel Kulturních a informačních služeb města Přerova Jaroslav Macíček.

Výstava už od čtvrtka

V Galerii města na Horním náměstí začne ve čtvrtek 30. března výstava velikonočních ozdob a Středisko volného času Atlas a Bios pořádá celý tento týden ve svých prostorách Velikonoční salon, jehož součástí je i ukázka řemesel. Od 3. do 5. dubna bude stejná výstava k vidění i v malém sále Městského domu.

Slepičí zastávky

Atmosféru Velikonoc navodí také originálně nazdobené autobusové zastávky. Čtrnáct nevšedních expozic vytvořili přerovští školáci, ale zapojily se i organizace a spolky.

Centrální přerovské náměstí T. G. Masaryka zdobí od tohoto týdne kraslicovník. Atmosféra Velikonoc na kolemjdoucí dýchne také z originálně nazdobených autobusových zastávek.Centrální přerovské náměstí T. G. Masaryka zdobí od tohoto týdne kraslicovník. Atmosféra Velikonoc na kolemjdoucí dýchne také z originálně nazdobených autobusových zastávek.Zdroj: Deník/Petra Poláková-Uvírová

Například děti ze Základní umělecké školy B. Kozánka se postaraly o výzdobu tří zastávek - stanovišti na Šířavě vévodí slepičí motivy, u sokolovny rozkvetla louka, u bazénu je zase jarní zastávka, inspirovaná folklorním ornamentem.

Přerov má letos novou velikonoční výzdobu - kraslicovník na Masarykově náměstí.
Přerov má svůj kraslicovník, zdobí Masarykovo náměstí

V obývací pokoj se pak promění zastávka na nábřeží, která vždy přitahuje velkou pozornost. V minulých letech byla nazdobena nejen tradičními velikonočními motivy, ale změnila se třeba v kapli, nebo oslavila stoleté výročí republiky.

„Tentokrát je téma volné, takže jsme se rozhodli vytvořit obývací pokoj. V rámci recyklace využijeme závěs z kaple, ale objeví se i police na knihy,“ přiblížila fotografka Zuzana Štolcová ze spolku Ne. Jde to.

Bude i jarmark

Přerované se mohou těšit v neděli 9. dubna také na jarmark, který se uskuteční již tradičně na Horním náměstí. Nabídne nejen prodej drobného zboží, ale i ukázku řemesel a kulturní program.

Na obyvatele města letos čeká i jedna novinka

„Protože jsme chtěli, aby si lidé jaro v ulicích užili, připravili jsme pro ně překvapení. Za 200 tisíc korun jsme nakoupili šest květináčů ve tvaru vejce, které budou postupně instalovány na náměstí T. G. Masaryka, ke kinu Hvězda, městské galerii na Horním náměstí a také do Předmostí. Jsou v červené, žluté a zelené barvě a budou pestře osázeny květinovou výzdobou,“ popsal náměstek přerovského primátora Miloslav Dohnal (ODS).