Vakcína jako naděje: Očkovat začali jako první v olomoucké Fakultní nemocnici na Silvestra dopoledne

„Vakcíny dorazily v počtu, v jakém měly, žádný uvítací ceremoniál jsme nechystali - pouze jsme převzali zásilku, která dorazila. Naše plány jsou jasné - očkování začne jako první u zdravotníků, kteří pracují na těch nejrizikovějších pracovištích,“ nastínil mluvčí Fakultní nemocnice v Olomouci Adam Fritscher.

Zájem o očkování je podle něj mezi zdravotníky značný.

„Na covidová oddělení vyrazí dnes dopoledne mobilní týmy a začnou očkovat zdravotníky, kteří o to projevili zájem - jedná se především o lékaře, zdravotní sestry a sanitáře, kteří jsou denně ve styku s nebezpečnou nákazou,“ nastínil.

Očkování má probíhat zhruba do 13 hodin.

Olomoucká Fakultní nemocnice získala 400 očkovacích dávek ze 795, zbývající část poputuje do ostatních zdravotnických zařízení v kraji. Další várka vakcín má dorazit už počátkem ledna.

Tradiční silvestrovská show otužilců v řece Bečvě v Přerově letos nebude. Ilustrační foto
"Korona Silvestr": co půjde a co se nesmí?

Hospitalizovaných přes svátky přibylo

Nakažených novým typem koronaviru, kteří vyžadují hospitalizaci, přes svátky ve všech nemocnicích v kraji přibylo - ve Fakultní nemocnici je jich aktuálně 115, z toho 44 pacientů vyžaduje intenzivní péči.

Nárůst covid pozitivních pacientů zaznamenaly i nemocnice v okolí - v Prostějově je jich hospitalizováno 79, v Přerově 35 a ve Šternberku také 35.

Velitel požární stanice Jeseník Pavlem Antošem.
Profesionální hasič odchází od sboru. Kvůli následkům těžkého covidu

"Okresy" začnou v pondělí

I do těchto zdravotnických zařízení nyní míří naděje v podobě vakcín a s očkováním se zde začne už v pondělí 4. ledna.

„Středomoravská nemocniční obdrží v nejbližších dnech celkem dvě stě vakcín, z toho je pro přerovskou nemocnici 70 dávek, Prostějov dostane 70 kusů a Šternberk 60,“ upřesnila mluvčí nemocnice Lucie Drahošová.

Očkování začne ihned poté, co vakcíny do nemocnic dorazí a injekci dostanou jako první zdravotníci z první linie, kteří jsou v bezprostředním kontaktu s nakaženými nemocí covid-19.

„Zájem mezi zdravotníky jsme si zjišťovali už v době před vánočními svátky a je velký. Máme už požadavky na další vakcíny,“ doplnila.

První vakcíny proti covidu už se distribuují do nemocnic po celé ČR
První vakcíny proti covidu už jsou v Olomouci, očkování začíná

Padesát kusů vakcín získala hranická nemocnice, kde začnou s očkováním v pondělí 4. ledna.

„Očkovat budeme především zdravotníky z akutních oddělení – jipky, ARO a infekčního,“ shrnul ředitel Eduard Sohlich.

Hospitalizovaných s covidem-19 během svátků i v Hranicích přibylo - v současné době leží v nemocnici s diagnózou covid-19 celkem 30 pacientů, z toho je 5 na jednotce intenzivní péče.

Do šumperské nemocnice míří sto dávek vakcín a s očkováním se zde začne na počátku příštího týdne.

„První vakcíny jsou určeny primárně pro zaměstnance v první linii, kteří pracují na centrálním příjmu, oddělení ARO a JIP. Poptávka po vakcínách je značná, takže doufáme, že v lednu dorazí další, abychom mohli proočkovat všechny zdravotníky, kteří o to mají zájem,“ shrnula mluvčí šumperské nemocnice Hana Hanke.

S nemocí covid-19 je nyní v Šumperku hospitalizováno 52 pacientů.

„Lůžkové kapacity už máme téměř zaplněné a budeme je muset opět rozšiřovat. Jen v posledních dnech přibylo deset pacientů s těžkým průběhem nemoci. Problém je v tom, že personál už je velmi vyčerpaný a unavený. Apelujeme tedy na veřejnost, aby se lidé chovali zodpovědně,“ dodala.