Pouze jeden nový případ nákazy koronavirem zaznamenali za uplynulý týden hygienici na Přerovsku. Šíření nemoci se podařilo zbrzdit díky účinným protiepidemickým opatřením a včasnému vytrasování všech kontaktů nakažených na Lipnicku, kde bylo případů nejvíce.

V Lipníku se nemoc rozšířila koncem června na rodinné oslavě, na kterou přijela za příbuznými nakažená žena z Olomoucka. Pozitivní testy na covid-19 mělo poté několik dětí a učitelka ze ZŠ a MŠ Loučka. Budova školy musela být uzavřena a hasiči spolu s hygieniky provedli její dezinfekci. Nakažených na Lipnicku bylo ale více.

„Většina nemocných byla buď bez příznaků, nebo měli jen mírné obtíže. Nákaza se přitom týká dětí i dospělých. Všichni se v současné době doléčují a jsou v karanténě,“ popsala současný stav přerovská epidemioložka Eva Bernardová. Pacienti si podle ní stěžovali na příznaky podobné chřipce, pociťovali zvýšenou únavu, ale i ztrátu chuti a čichu. Někteří neměli příznaky žádné.

Odběrové místo k testování lidí s podezřením na koronavirus v americkém Phoenixu, 9. července 2020
Koronavirus ve světě: v USA padl denní rekord, nakažená je i prezidentka Bolívie

„Léčba většinou trvá dva týdny a řeší se jen symptomy. Pokud má nemocný teplotu, vezme si paralen, když je unavený, měl by se více šetřit a být v klidu. Důležitý je odpočinek, dostatek spánku, přísun vitamínů - a především izolace od okolí a dodržování karantény. U každého je doba rekonvalescence jiná, ale lidé by měli zůstat doma minimálně dva týdny, aby měla léčba smysl,“ řekla.

Přestože je v přerovském regionu nakažených poměrně málo, je opatrnost stále na místě. „Není nic příjemného, když má člověk odjet na dovolenou a je vytrasovaný kvůli covid-19. Vše je jen o osobní odpovědnosti, takže pokud mám příznaky nachlazení a necítím se ve své kůži, je lepší nikam nechodit, nebo si při kontaktu s ostatními alespoň nasadit roušku,“ radí Eva Bernardová.

Na Přerovsku se od počátku pandemie nakazilo novým typem koronaviru celkem 84 lidí. Více nemocných bylo na Hranicku a nově i na Lipnicku, v Přerově a bezprostředním okolí jich bylo méně.

„Aktuálně je na Přerovsku 25 nakažených lidí, o které se hygiena stará s tím, že je to pořád o jednom vytrasovaném klastru v souvislosti s rodinnou oslavou v Lipníku. Tento týden byla pozitivně testována na covid-19 ještě jedna další osoba, u níž jsme to ale očekávali, takže nejde o nic mimořádného,“ upřesnila vedoucí protiepidemického oddělení krajské hygieny Barbora Hanáková.

Podle ní byla protiepidemická opatření, nastavená hygieniky v okrese, úspěšná, protože se už neobjevily žádné nové případy. Pozornost hygieny se nyní přesouvá do jiných regionů, a to například na Olomoucko.