„Pro Olomoucký kraj jsou jednání s tímto investorem prioritou číslo jedna. Nejen pro Přerov, ale i okolní města by to znamenalo několik tisícovek nových pracovních příležitostí," informoval olomoucký hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD).

Proč je právě areál bochořského letiště tak lákavý?

„Z rozhovorů se zástupci CzechInvestu vyplývá, že je to jedna z mála tak velkých ploch v republice, kterou lze považovat za strategickou pro velké zahraniční investory," konstatoval.

Důležité je i dokončení D1

Podle jeho slov se o areál letiště o rozloze desítek hektarů, zajímá investorů více.

„Lokalita je zajímavá i tím, že se nemusí vyjímat z půdního fondu. Je to majetek armády a plocha se nachází v blízkosti snad již brzy dobudované dálnice D1. Navíc je zde plánované železniční překladiště, na které už jsou alokovány peníze," poznamenal.

Pokud by se investor rozhodl právě pro Přerov, bude nutné změnit územní plán, a to z využití pro plochu letiště a leteckou výrobu na průmysl obecně.

„Zásadní je samozřejmě dopravní napojení a zdárné dokončení stavby dálnice D1," řekl.

Rozhodne se v půlce roku

Investor se nyní rozhoduje mezi více lokalitami a definitivně se má vyjádřit v polovině roku.

„Pokud by to vyšlo, výrazně by se zlepšila situace v oblasti zaměstnanosti – příliv pracovních sil by byl patrný i ve službách – v pohostinství a ubytování," dodal.

Strategický investor má požadavky na technické vzdělání a kvalifikované pracovníky.

Primátor Vladimír Puchalský (SpP) potvrdil, že se stal areál bochořského letiště zajímavý pro velkou zahraniční investici. Zatím ale s ohledem na průběh jednání nechce prozrazovat více.

„Moudřejší budeme až po jednání se zástupci CzechInvestu, které se uskuteční tento týden," konstatoval.

Zvýšení kupní síly

Pro Přerov by byl vstup zahraničního investora naprosto zásadní – po odchodu vojáků vrtulníkové základny pociťují malou kupní sílu nejen obchodníci, ale i pořadatelé kulturních akcí.

„Je to znát na návštěvnosti koncertů, ale třeba i plesů v Městském domě – přijde minimálně o stovku méně lidí, než v minulých letech," zmínil ředitel Kulturních a informačních služeb města Přerova Jaroslav Macíček.

Posledním větším investorem, který do Přerova vstoupil, byla v roce 2007 firma Olympus. Ta zde zbudovala centrum na vývoj a výrobu lékařských přístrojů.