V první půli programu četli herci z Moravského divadla Olomouc krátké pohádky. V druhé části se představili loutkoherci z divadla Tilia. Představen byl i obecní skřítek.

Společenský sál zámku byl téměř zaplněný.

„Je to jedinečná příležitost, kdy se při takto poklidné akci propagující myšlenky společného rodinného čtení scházejí děti s rodiči a prarodiči v místě jindy veřejnosti nepřístupném. V zámku totiž sídlí dětský domov se školou a jsme velmi rádi, že nám na tuto akci ředitelka domova prostory propůjčuje,“ uvedla hlavní pořadatelka akce Marie Šuláková.

Ta rovněž přivítala, že je to snad jediná akce obce nebo jejích spolků v roce, do níž se zapojují také děti z dětského domova.

„Přichystají sál, takže máme o starost méně. Kromě toho se čtení a divadelního představení účastní spolu s místními a hosty ze sousedních vesnic,“ řekla Marie Šuláková.

To ocenil i zástupce ředitelky místního dětského domova. „Jsme rádi za každou takovou příležitost, kdy se děti mohou setkat s lidmi, kteří žijí v rodinném prostředí,“ sdělil Petr Navrátil.

Čtení pohádek a povídek Václava Koubka se ujali Dita Vojnarová a Jaroslav Krejčí, oba herci Moravského divadla Olomouc a zároveň redaktoři Českého rozhlasu Olomouc.

„Prožili jsme zde vydařené, zábavné a příjemné odpoledne,“ hodnotila akci Jana Valentová, maminka osmi dětí, která s těmi mladšími přijela do Veselíčka z nedaleké obce Skoky.

Návštěvníci si také na zámku prohlédli výstavu kreseb představujících zajímavosti obce.

„Obrázky kreslily a malovaly děti z obce a okolních škol k projektu Programu obnovy a rozvoje venkova. Ten počítá se zřízením takzvané páteční školy,“ vysvětlil starosta Veselíčka Tomáš Šulák.

Obec zde žádá dotaci na vytvoření naučné stezky, kterou se budou procházet děti z okolních škol vždy v pátek čtyřikrát ročně, protože Veselíčko nemá vlastní školu a mnoho dětí dojíždí do sousedních vesnic.

Součástí odpoledního programu bylo také představení nového obecního maskota – skřítka Veselíčka. „Vzešel z návrhů, které namalovaly děti z obce. Podle nich pak návrhářka hraček Martina Beckertová vytvořila konečnou podobu skřítka,“ dodala Marie Šuláková.

Skřítek představuje veselého chlapce s dlouhou zelenou čepicí, která má místo bambule červené jablíčko. To má symbolizovat ovocnářství, kterému se v obci vždy dařilo.