Nejvíce nakažených je aktuálně na Lipnicku, kde musela být ještě před koncem školního roku kvůli několika potvrzeným případům uzavřena Základní a mateřská škola Loučka. Nákaza se rozšířila na rodinné oslavě v Lipníku, na kterou přijela za příbuznými žena z Olomoucka.

Hygienici ale včas vytrasovali všechny kontakty a poslali nakažené do karantény.

„Testy prokázaly v souvislosti s tímto zdrojem nákazu u celkem 23 lidí,“ upřesnila Barbora Hanáková, vedoucí protiepidemického oddělení Krajské hygienické stanice v Olomouci.

Srážka u Turovic
Srážka u Turovic: oba řidiči v nemocnici, jeden vážně zraněný

Vedení radnice v Lipníku nechalo po dohodě s hygieniky prostory školy Loučka vydezinfikovat.

„Nákaza se objevila u několika dětí na této škole včetně paní učitelky. Jeden případ se týkal i pedagožky na Základní umělecké škole v Lipníku, tam se ale neprokázal komunitní přenos, dokonce ani v rámci rodiny,“ řekl místostarosta Lipníku nad Bečvou Ondřej Vlček.

Nakažení byli buď bez klinických příznaků, nebo se u nich nemoc projevovala jen mírně.

„Kdyby nebyli vytrasováni, tak o tom ani nevědí,“ poznamenal.

Ilustrační foto
Koronavirové ohnisko v Lipníku? Zavřeli zde školu, situace je pod kontrolou

V kraji celkem sedm desítek případů

V Olomouckém kraji bylo od počátku koronavirové pandemie evidováno na 889 potvrzených případů - drtivá většina pacientů už se ale uzdravila.

„Aktuálně je v kraji pozitivních na covid-19 pouze 76 lidí, z toho je 33 případů právě na Přerovsku,“ upřesnila vedoucí protiepidemického oddělení krajské hygieny.

Nákazu zavlekli do regionu většinou lidé z jiných okresů.

„Objevily se i importované nákazy přes rodinné příslušníky z Moravskoslezského kraje, kteří se setkali s příbuznými. Všichni nemocní jsou v karanténě a provádíme testy u ostatních osob v domácnosti,“ doplnila Barbora Hanáková.

Ilustrační foto.
Dva mladiství se opili do němoty, odvážela je záchranka

Hospitalizovaných je minimum

Rozdíl mezi tím, jak se nemoc projevovala v prvních měsících a teď, přece jen je. Hospitalizovaných v nemocnici je minimum.

„Na infekčním oddělení prostějovské nemocnice jsou aktuálně čtyři pacienti, z našeho pohledu je tedy situace klidná,“ shrnul Jiří Ševčík, místopředseda představenstva společnosti Středomoravská nemocniční, pod niž spadá přerovská i prostějovská nemocnice.

Na infekční ambulanci přerovské nemocnice byla v posledních dnech pozitivně testována na covid-19 pouze jedna žena, která přijela na návštěvu z Brna.

„Ambulantně jsme ji vyšetřili v Přerově, a poté byla hospitalizována na infekčním oddělení v Prostějově,“ upřesnil.

Vedení nemocnice i s ohledem na nárůst počtu případů v regionu zatím nepovolilo návštěvy ve zdravotnickém zařízení.

„Důvodem je i fakt, že ze strany ministerstva nedošlo ke zmírnění podmínek. Po individuálním posouzení ale návštěvy povolíme u případů, hodných zřetele,“ uzavřel Jiří Ševčík.

Vírník ve vzduchu. Ilustrační foto
Obyvatelé Henčlova a Lověšic si stěžují na průlety vírníků