V Dřevohosticích našli nové útočiště v areálu bývalého cukrovaru

Nové útočiště našla v Dřevohosticích čapí rodinka, která přišla během vichřice v únoru o svůj domov.

„Silný vítr asi před měsícem strhl komín na budově výchovného ústavu, na kterém byla upevněna i konstrukce s čapím hnízdem. Trochu jsme se tedy obávali toho, zda se k nám čáp letos vůbec vrátí. Čáp, který dorazil do Dřevohostic, si ale našel náhradní bydlení. Začal hnízdit na komíně staré vily v areálu bývalého cukrovaru,“ řekl starosta Dřevohostic Petr Dostál.

Podle něj přiletěl do Dřevohostic nejprve čáp, a po něm i jeho partnerka.

„Příští týden posoudí situaci na místě přerovští ornitologové - chtěli bychom totiž postavit nové hnízdo pro čápy na takzvaném ptačím stromě v zámecké zahradě. Bylo by upevněno na suchém stromu s ořezanými větvemi ve výšce asi patnácti metrů. Chceme ale tuto variantu nejprve probrat s odborníky, kteří nám řeknou, jestli je to technicky vůbec možné,“ dodal.

Přerovští dobrovolní hasiči rozvážejí potravinové balíčky seniorům, kteří žijí sami, a nemá se ně kdo postarat.
Dobrovolní hasiči v Přerově už rozvážejí potravinové balíčky

Ornitologové zaznamenali na Přerovsku i další čápy, kteří se vrátili z daleké Afriky na svá obvyklá místa. Procházejí se na polích v Brodku u Přerova, ale i v Jezernici. Posly jara vyhlížejí každoročně také v Oseku nad Bečvou, Kozlovicích, Kokorách, Lipníku nebo Hranicích.

Z teplých krajin už přilétají domů i další druhy ptáků.

„Mezi prvními se objevili počátkem března skřivani, které už je venku hodně slyšet, a pak také špačci. Následovali holubi hřivnáči, ty můžeme pozorovat ve městech a parcích. Vrátily se i čejky chocholaté a slyšet je i drozdy zpěvné,“ řekl Jiří Šafránek z Moravského ornitologického spolku v Přerově.

Definitivní tečku za letošní zimou už udělali také havrani a kavky, kteří v houfech odlétají pryč. Ornitologové zatím netuší, zda bude možné na jaře uspořádat naplánované exkurze do přírody spojené s pozorováním ptactva.

„I když na nás lidé tlačí, zřejmě je přesuneme až na letní měsíce, kdy se s oteplením epidemiologická situace možná trochu zklidní,“ uzavřel.

Měření teploty u vstupu do nemocnice. Ilustrační foto
Přerovská nemocnice zpřísnila opatření, lidem měří u brány teplotu