Prodejci jsou sice rádi, že mohli konečně otevřít, ale mrzí je, že přišli o vánoční tržby.

„Dopoledne přichází méně lidí, nejvíce je jich v odpoledních hodinách a v podvečer, kdy se to sem nahrne. Ztrátu, která nám vznikla zrušením předvánočního prodeje, už ale nedoženeme, i když budeme mít stánek otevřený až do konce ledna,“ řekla Eliška Bartoníková, která na náměstí prodává punč.

Podle jejího mínění bylo zrušení vánočních trhů ve městech zbytečné - velká obchodní centra totiž praskala ve švech a lidé se scházeli i na jiných místech ve městě.

Stánkaři by chtěli lidem zpříjemnit alespoň konec letošního roku. Přerované jsou totiž zvyklí potkávat se během vánočního času na koncertech a nejrůznějších akcích, které byly kvůli epidemickým opatřením zrušeny.

„Na Silvestra budeme mít otevřeno a chtěli bychom tu zůstat minimálně do 22 hodin. Záležet bude hlavně na zájmu lidí,“ dodala Eliška Bartoníková.

Novoroční ohňostroj v Přerově - 1. 1. 2020
Silvestrovská show otužilců se ruší, ohňostroj na Nový rok bude

Na horký punč přišla v úterý odpoledne se svou kamarádkou i paní Milena.

„Chybělo nám to - hlavně koncerty, které se už druhý rok nekonají a náměstí je prázdné. Dříve se bylo na co těšit - na Štědrý den jsme vždy s celou rodinou zašli na koncert Pavla Nováka, až do Silvestra jsme si na náměstí užívali setkání s přáteli. Snad se to zase někdy vrátí,“ doufá starší žena.

Prodejci nabízejí u šesti „okýnek“ punče, svařáky, langoše, párky v rohlíku, ale i trdelníky, horkou čokoládu, kávu a další občerstvení. Stánky jsou otevřené každý den od 9 do 22 hodin.

„Na Silvestra plánujeme prodloužit provozní dobu až do jedné hodiny po půlnoci, aby si lidé užili silvestrovskou atmosféru a mohli přivítat příchod nového roku na náměstí. Program nepřipravujeme, ale k příjemné pohodě bude náměstím znít reprodukovaná hudba,“ uvedl ředitel Kulturních a informačních služeb města Přerova Jaroslav Macíček.

Vánoční prohlídka a krmení zvířat v Přerově
Přerovská škola lákala na prohlídku i krmení zvířat

Kdo bude mít zájem, může se na horký nápoj zastavit také cestou z novoročního ohňostroje, který bude odpálen na břehu Bečvy 1. ledna úderem šesté hodiny večer.

Působivé světelné a zvukové představení potrvá deset minut a bude mít pět hudebních částí - až na jednu budou všechny rytmické a dynamické.

„Ta jedna bude zase mile nostalgická a pohladí na duši,“ slibuje ohněstrůjce Pavel Novák.

Světelnou show, kterou mohou Přerované sledovat ze břehů řeky Bečvy, ale i okolních lávek a mostů, bude doprovázet hudba z osmdesátých a devadesátých let minulého století.