Na mohyle byla nalezena lidská lebka neznámého stáří a původu. Byla zaslána na kriminalistickou expertizu.

„Reagovali jsme na e-mail, který nás informoval o tom, že se na památníku nachází lebka. Místo jsme proto ohledali a tuto skutečnost potvrdili," uvedl krajský policejní mluvčí Josef Bednařík.

Lebka byla zaslána na kriminalistický ústav ke zkoumání.

„Ten by měl zjistit její původ a stáří i to, zda souvisí s historickými událostmi, či třeba nepochází z trestné činnosti," řekl.

O památník prusko-rakouské bitvy u Tovačova se stará Komitét pro udržování památek z války roku 1866 ve spolupráci s obcí.

Podle Jiřího Jemelky z Komitétu pro udržování památek války z roku 1866 bylo v místech, kde se nachází památník, v minulosti pohřebiště.

„Ztráty, které při bitvě utrpělo rakouské, ale i pruské vojsko, byly velké. Podle historiků zůstalo ležet na bojišti za pouhé dvě hodiny pět set vojáků," řekl.

Pohřebišť bylo prý v okolí slavné bitvy více.

„Pochováni zde byli hlavně Rakušané, ale také naši lidé. Jedna lebka zde byla objevena už v minulosti, ale zda tento nález nějak souvisí s bitvou, můžou určit teprve odborníci," míní.

Mohylu obětem bitvy u Tovačova zhotovil vídeňský a brněnský architekt Adolf Loose a jedná se o kulturní památku, zapsanou do ústředního seznamu nemovitých památek.