Čtrnáctý ročník přerovského Festivalu dračích lodí hostil sedmapadesát týmů

Posádky dračích lodí se během dne téměř nezastavily a týmy, které se utkaly v nelítostném souboji, často zvolily originální názvy - Pádlem po hlavě, Vrahovická sací jednotka nebo Našrot. A přesně o to na Festivalu dračích lodí jde - pobavit sebe i diváky a užít si skvělou atmosféru i v zákulisí.

Hlavní je nemít přehnané ambice, shodli se soutěžící.

„S kamarádkami se vždycky jednou za rok sejdeme, abychom si spravily náladu. Konkurenci vůbec neřešíme, buď to klapne nebo ne,“ svěřila se Silvie Maňáková z týmu Moravian Lady Dragons revival.

Ilustrační foto
Májový pařák! O víkendu to bude péct, po něm ještě víc

Pro některé účastníky je Festival dračích lodí výjimečným svátkem a vážili na něj dalekou cestu.

„Dlouhodobě pracuji v Anglii a přiletěl jsem ve čtvrtek večer jen kvůli tomuto závodu. Atmosféra je neopakovatelná a obsadili jsme všechny kategorie - je nás více než dvacet, takže jsme schopni poskládat i dvacítkovou posádku,“ prozradil Petr Gabrhelík z týmu Nautilus.

Rivalitu mezi soutěžícími prý nepociťuje. „I když jsme na vodě soupeři, stejně jsme přátelé,“ poznamenal.

Na start závodu dračích lodí vyrazilo sedmapadesát posádek ze všech koutů Moravy - kromě domácích šampiónů z Přerova to byli borci z Hranic, Kroměříže nebo Olomouce. Zatímco v sobotu se jel závod na dvě stě metrů, v neděli čeká posádky kilometrová trať.

„Při sprintu se musí pádlovat velmi rychle a jezdí se časy lehce pod jednu minutu. Je to diametrálně odlišné od nedělního kilometrového závodu, který je vytrvalostní,“ přiblížil ředitel Festivalu dračích lodí v Přerově Jaromír Maňák.

Soutěží se ve čtyřech kategoriích - o firemní a školský pohár, čistě ženské posádky se utkají v závodu o nejlepší Dračice, Fun pohár je zase určen posádkám, které netrénují a startují jen tak pro radost. Závod o sportovní pohár naopak od soutěžících očekává výkon a - výsledek.

„Počasí nám vyšlo, a to je vždycky polovina úspěchu. Laguna je pro účastníky ideálním místem i kvůli svému zázemí,“ pochvaluje si čtrnáctý ročník šéf pořadatelského týmu Moravian Dragons.

Přerov čeká v nejbližších letech několik velkých staveb v ulicích města. Ilustrační foto
Přerov se změní v obří staveniště. Průpich je blíž než D1

Přerované mají na svém kontě několik titulů mistrů světa i Evropy a medailová umístění na velkých závodech.

Jeden takový má tým Moravian Dragons před sebou.

„V září se chystáme na Mistrovství světa národů v Atlantě, kde budeme reprezentovat Českou republiku,“ uzavřel Jaromír Maňák.