Helfštýn tak tento víkend zve na Hradní bál, ve Šternberku divákům během procházky hradem nabídnou scénické ukázky ze života šlechty, Bouzov vsadil na atmosféru orientu, na Sovinci se zas v sobotu a neděli odehraje bitva třicetileté války.

Rozmanitost na Helfštýně

Na počest Petra Voka z Rožmberka a jeho choti Kateřiny z Ludanic se tuto sobotu na hradě Helfštýn koná již 18. Hradní bál.

„Program, který začíná v osmnáct hodin, jsme letos komponovali v duchu rozmanitosti a radosti,“ uvedl za správu hradu Jan Lauro. Bál návštěvníkům nabídne například kapelu Propaganja, skupinu orientálního tance Najmah, speciální noční prohlídky či fireshow.

Nejočekávanějším bodem programu bude tradiční kostýmovaný průvod početné družiny v čele s Petrem Vokem a Kateřinou z Ludanic. Bál vyvrcholí vystoupením skupiny Happy to Meet.

V srpnu bude hrad patřit folku a kovářům. Organizátoři totiž na 7. srpna připravili 1. nesoutěžní přehlídku folkové muziky Hradní folkování a na poslední prázdninový víkend 29. ročník mezinárodního setkání uměleckých kovářů Hefaiston 2010.

Večerní prohlídky

Kulturní léto na hradě Šternberk pokračuje večerními prohlídkami. 17. a 24. července, 14. a 28. srpna bude hrad otevřen až do jednadvacáté hodiny, v případě zájmu mohou lidé na hradě pobýt ještě o hodinu déle.

Na návštěvníky, kteří navštíví památku už tuto sobotu, čekají speciální kostýmované prohlídky pod názvem Jak se žilo na hradě Šternberk. Jejich součástí bude i divadelní představení v dobovém oblečení a ukázky z každodenního bydlení na panství.

Organizátoři kulturního léta na hradě Šternberk nezapomínají ani na děti. Právě jim bude na hradě věnován 25. červenec. Pro malé návštěvníky je připraveno mnoho zábavných aktivit, především pak skákací atrakce, projížďky na koních, lukostřelba či různé hry a soutěže.

Orient a festival

Na Bouzově bude 17. a 18. července Víkend s princeznou Šahrazád. Pro návštěvníky je připraven pestrý program v podobě orientálních tanečnic nebo perského trhu na nádvoří.

„Pro děti chystáme dobové soutěže, kde budou plnit různé úkoly. Návštěvníci se také v sobotu mohou zúčastnit večerních prohlídek,“ uvedla kastelánka Zuzana Šulcová.

Jarmark a hradní karneval – to je další akce, kterou ve dnech sedmého a osmého srpna Státní hrad Bouzov nabízí. Děti se mohou vyřádit na maškarním karnevalu, pro dospělé je připravená taneční zábava.

Největší kulturní akcí na Bouzově letošního léta bude festival Moravské hrady.cz – Bouzov, který se uskuteční 13. srpna. Hudební program nabídne řadu známých jmen. Vystoupí tu například Aneta Langerová, Gipsy.cz, Kryštof, Dan Bárta & Ilustratosphere či Support Lesbiens.

Jako za třicetileté války

Na hradě Sovinci se o víkendu bude bojovat. Návštěvníci, kteří na hrad přijdou, budou svědky bitvy z třicetileté války. Představí se tu přibližně šedesát členů historických skupin.

„Lidé se budou moci podívat, jak tehdejší boje mohly vypadat,“ uvedl pořadatel Zdeněk Zedek. Celodenní program historické akce Za čest a krále nabídne také výstavu zbraní a obléhací techniky, hudební a divadelní vystoupení nebo ukázky práce lidových řemesel.

Organizátoři nezapomněli ani na děti, které se mohou těšit na několik pohádek.

O víkendu 31. července a 1. srpna zpestří turistům prohlídku hradu Sovinec žongléři a kejklíři Komedianti na káře.