„Obléhání hradu“ stavebníky začalo už loni na podzim. Součástí komplikované stavby je nejen statické zajištění, ale i sanace zdiva a vyspárování spár. Zastřešena by měla být podstatná část paláce a největší místnost má mít skleněný strop. Je to proto, aby se zde v budoucnu mohly pořádat společenské akce, přednášky nebo výstavy.

Nákladná rekonstrukce, do níž investuje Olomoucký kraj více než šedesát milionů korun, ukrojí z kalendáře dvě turistické sezony. Po celou dobu oprav se ale musejí návštěvníci smířit s omezeními.

„Po zahájení sanačních a rekonstrukčních prací loni v září vznesl zhotovitel požadavek, zda by kvůli převážení materiálu a větší bezpečnosti návštěvníků nebylo možné hrad uzavřít v době od pondělí do středy. Vyšli jsme mu tedy vstříc a hrad bude otevřený od čtvrtku do neděle,“ přiblížil ředitel Muzea Komenského v Přerově Radim Himmler.

Do lomu ve Veselíčku se nastěhovala technika. Firma Skanska chce odtud vytěžit 100 tisíc tun kamene
Kamenolom ve Veselíčku opět ožil. Co na to místní?

O velké akce nepřijdete

O největší kulturní akce, jako je celosvětové setkání uměleckých kovářů Hefaiston, Festival vojenské historie nebo Helfštýnská pouť, ale lidé nepřijdou a zůstanou zachovány v plném rozsahu. Náročné opravy paláce potrvají až do září příštího roku.

Velikonoční jarmark v Přerově
Šermíři i František Nedvěd. Velikonoční jarmark bude i s pestrým programem

Nádvoří připomíná tankodrom

Okolí hradu vypadá v těchto dnech jako jedno velké staveniště.

„Louka před Helfštýnem je rozježděná, protože je zde sklad techniky a materiálu. Nádvoří zase připomíná tankodrom. Stavba s sebou přináší stroje, prašnost a hlučnost, což jsou věci, které zkrátka nejde odpárat. Tento týden se betonovala opěrná zeď a je těžké si představit, že by se v takovém stavebním ruchu měli pohybovat návštěvníci,“ líčí kastelán hradu Jan Lauro.

Středověký hrad Helfštýn má v březnu otevřeno jen o víkendech a první velkou akcí je přehlídka lidových řemesel s ukázkami tradic s názvem Velikonoce na hradě. Brány Helfštýna se otevřou od 30. března do 2. dubna, a to v době od 9 do 16 hodin.

Vizualizace toho, jak by měla za pár let vypadat smuteční obřadní síň na hřbitově v Přerově.
Smuteční síň čeká generální oprava. Takto by po ní mohla vypadat