Letos na hradě vytváří exponát Padlého draka čtyři kováři z Milostovic u Opavy a jejich tři belgičtí přátelé.

Kovářské fórum je přitom vyčleněnou akcí pro jednotlivce nebo pouze pro konkrétní skupiny.

„Princip akce je přínosný pro obě strany. Pro správu hradu to znamená, že do sbírky přibude nový, zpravidla rozměrnější krásný kus. Exponát ročně spatří něco mezi 70 a 100 tisíci návštěvníky ročně, což je z hlediska publicity přínosné zase pro jeho tvůrce. Jde o oboustranně příjemnou spolupráci," řekl kastelán Helfštýna Jan Lauro.

Během sedmidenní práce se na hradě vytvoří svou propracovanější i rozměry významnější dílo, se kterým by měli být spokojeni návštěvníci i samotní mistři.

„Letos jde o završení cyklu draků, které Kovárna Milostovice začala zpracovávat už před šestnácti lety. První prací s touto tématikou bylo Dračí vejce a poslední dílo bude symbolizovat poraženého draka. V mezidobí vznikla celá série draků a dráčků," přiblížil Jan Lauro s tím, že dlouholetý cyklus se završí na místě, kde se český kolektiv s tím belgickým poprvé setkal.

Kovářská skupina z Milostovic dokonce na třicátém Hefaistonu v celosvětové konkurenci zvítězila s prací Dračího otce.

„První místo získali v kategorii volná plastika, která bývá pravidelně nejvíce exponovaná. Je do ní začleněno více než sto prací ročně," dodal kastelán.

Třiatřicátého Hefaistonu, tedy mezinárodního setkání uměleckých kovářů, by se letos mohlo účastnit kolem pěti set aktivních tvůrců.

„Takový je můj odhad, protože týden před zahájením akce máme nahlášených už čtyři sta umělců. Budou tady lidé z celé Evropy, očekáváme účast z Ameriky, možná i z Austrálie. Po dlouhé době přijedou kováři z Irska a nově tady přivítáme i Kazachy," informoval kastelán Jan Lauro.