Přerovští ornitologové už sice zpozorovali několik skřivanů polních, špačků obecných či konipasů bílých, ale tito opeřenci zpravidla přilétají už koncem února.

„Podmínky ještě nejsou optimální, takže se k nám ptáci zrovna nehrnou. V těchto dnech čekáme pěnice černohlavé a jedna už byla spatřena i přímo v Přerově," přiblížil Jiří Šafránek z Moravského ornitologického spolku v Přerově.

Místo melodických ptačích trylek, připomínajících příchod jara, je tak zatím venku za okny slyšet pouze krákorání všudypřítomných havranů.

Jejich hejna se stále zdržují na různých místech ve městě, nejvíce je jich u Žebračky. Na řece Bečvě a v jejím okolí se zdržují také rackové.

„Rackové táhnou na jaře a u řeky Bečvy jich můžeme pozorovat hned několik stovek. Pokračují tahem do Polska a pak dál na sever Evropy," zmínil.

Raritou, již zaznamenali během letošní zimy ornitologové, je výskyt sokola stěhovavého. Zabydlel se na komíně elektrárny, kde se mu zřejmě daří.

„Důvodem toho, že zde zůstává, je dostatek potravy. Krmí se totiž holuby a racky. Dříve u nás sokoli zimovali poměrně často, ale teď je to spíše výjimka," poznamenal.

Kdy se mohou lidé konečně těšit na přílet většího počtu druhů ptáků? Podle ornitologů záleží hlavně na tom, zda se umoudří počasí.

„Na vlaštovky a další hmyzožravé ptáky si musíme ještě počkat, přiletí až ve chvíli, kdy se výrazněji oteplí. V průběhu března by se ale měli objevit například budníček menší nebo drozd zpěvný. Zpozorována už byla v Přerově také čejka chocholatá," uzavřel.