„Samice dropa velkého váží pět kilogramů a samec až šestnáct kilo. Rozpětí křídel je 170 až 240 centimetrů,“ přiblížil Jiří Šafránek z Moravského ornitologického spolku v Přerově.

Nejbližší hnízdiště dropa velkého jsou v Rakousku a Maďarsku, ale ojediněle hnízdí i na Slovensku.

„Mladí samci občas opouštějí hnízdiště a někteří se vzácněji zatoulají i do střední a východní Evropy,“ dodal.

Výskyt dropa velkého mimo jeho hnízdní areál vyvolává velký zájem ornitologů a pozorovatelů ptáků. Ti jej pravidelně sledují z uctivé vzdálenosti, aby ho nestresovali, protože chtějí, aby na Hané zůstal co nejdéle. S blížícím se jarem se však asi vrátí na hnízdiště do Rakouska.