Pracovníci firmy, která zajišťuje adventní program, začali už v pondělí připravovat náměstí T. G. Masaryka a v úterý sem dopraví dřevěné stánky. Právě ty by měly dotvářet příjemnou atmosféru tak, aby si na náměstí našli cestu i obyvatelé Přerova. Trhy začnou ve čtvrtek 30. listopadu v 17 hodin, kdy se také slavnostně rozzáří vánoční strom.

K adventnímu období patří neodmyslitelně punče, medovina či svařené víno. Právě punči proto budou zasvěceny hned čtyři stánky, tematicky rozdělené podle původu na punč přerovský, finský, francouzský a tyrolský. Medovinu a rybízové víno bude možné konzumovat jak na vánočních trzích, tak i doma - díky variantě nápojů v lahvích.

„Několik stánků nabídne výhradně řemeslné výrobky. Lidé tu najdou ručně vyráběné vánoční ozdoby, ale i originální výrobky z ovčí vlny nebo ručně vyráběné svíčky,“ přiblížil za pořadatele Petr Ilgner z firmy, která letos program v Přerově zajišťuje. Chybět nebude ani stánek s vánočními ubrusy, prostíráním a ozdobami.

„Krásné řemeslné výrobky najdou návštěvníci trhů ve stánku s charitativním zaměřením, v němž se bude prezentovat sdružení Most k životu. Odsud si může zájemce odnést jeansové tašky, keramiku či dřevěné hračky,“ doplnil.

Pro každého něco na chuť

Rozsáhlá bude i nabídka gastronomických specialit. Lidé mohou ochutnat langoše podle domácí receptury, v prodeji budou oblíbené bramborové spirály, vařené kukuřice a klobásky. Další stánek potěší i milovníky kvalitní kávy, k nimž jim budou nabízeny lahodné wafle podle vlastní receptury či domácí cukrovinky.

V nabídce je i pečený čaj vlastní výroby. Klasickou recepturu dodržují i prodejci tradičních trdelníků. Chybět nebudou ani stánky s cukrovinkami, palačinkami, ovocem s čokoládou a frgály. „Návštěvníky trhů neochudíme ani o stánek, nabízející klasické produkty z domácí české zabijačky a stánek plný sortimentu z malé rodinné farmy, nabízející různé úpravy kravských i kozích sýrů a čabajky,“ vyjmenoval.

Velkým lákadlem a specialitou se nepochybně stane stánek s rybími specialitami.

„Zde budou k dostání například losos burgery, kapří hranolky či uzení úhoři,“ dodal Petr Ilgner.

Atraktivní je i stánek, zaměřený na chilli speciality, v němž prodejce nabídne vlastní produkty z chilli papriček, které si sám pěstuje. Zákazníci mohou jeho produkty ochutnat v tortillách a burgerech, nabídne i chilli fazole, brambory a dokonce chilli nápoje. Gastronomickou nabídku doplní i halušky, masové směsi z pánve, steaky, kolena a žebra nebo domácí brambůrky.