Pochutnat si na čerstvě natrhaných jahodách. To je jeden z hlavních důvodů, proč lidé přidřepnou do řádků a postupně plní kyblíky i bedýnky. „Na sběru jsme tady už druhý rok. Krásně si na jahodách pochutnáme a ještě nám zbude na zmrzliny a dřeně, děti je milují," prozradila Lenka Poláchová, která přijela z Kojetína.
„Dnes nasbíráme tři kyblíky, ještě bychom chtěli přijet jednou, pokud to stihneme z práce," dodala.
Samosběr jahod v Bochoři. Foto: DENÍK/Iva Najďonovová
Spokojení se sklizní byli manželé Helena a Jan Kožušníkovi z Olomouce.
„S kupovanými se to nedá srovnat. Vyhlídli jsme si tady druh, který se nám zdá sladký. Je tady sice strašné vedro, ale raději si je natrháme sami," zmínili.
Pravidelným návštěvníkem je také paní Simona z Přerova.
„Chodím na sběr třetím nebo čtvrtým rokem. Jahody z marketu mi moc nechutnají a tady si můžu vybrat ty pěkné. Je to příjemná práce, spolu s dcerou se zabavíme," prozradila mladá žena.
Stovka aut za den
Na samosběr jahod se v Bochoři orientují hned dva subjekty, jejichž pole spolu těsně sousedí. Sezonu oba majitelé zahájili počátkem června.
„Rané odrůdy byly poškozeny jarním mrazem, takže se sklizeň o pár dní oddálila. Počasí nám ale zatím přeje, za den se tady otočilo zhruba stovka aut," zhodnotil majitel plantáže Zdeněk Procházka.
Vrchol jahodové sezony se dá očekávat o víkendu a pak celý příští týden. Sbírat mohou lidé od rána do večera po celý týden, cena u obou provozovatelů je stejná – 35 korun za kilogram. A vzrůstající zájem o samosběr potvrzují oba.
„Lidé si rádi vyjedou ven než by šli nakoupit do obchodu. Je to směr, kterým se menší zemědělci mohou ubírat," konstatovala Zdeňka Měšťánková, která kromě jahod pěstuje na stejném způsobu samosběru také hrášek, okurek a česnek.