VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Přerovští mykologové jsou i dobrými kuchaři

Přerov -Stovky návštěvníků si letos nenechaly ujít tradiční výstavu hub, která se konala od pátku 19. do soboty 20. září v přerovském klubu Teplo na Horním náměstí

22.9.2008
SDÍLEJ:

Předseda Mykologického klubu v Přerově Milan Plášek (na snímku vlevo) na výstavě hub v přerovském klubu Teplo. Foto: Vojtěch Podušel

Tuto výstavu pro veřejnost připravil přerovský Mykologický klub. Jeho aktivita však nespočívá pouze v pořádání houbařských výstav, ale přerovští mykologové své úsilí zaměřují především na určování hub a jejich ochranu.

Mapují houbařské lokality v regionu

„Mykologický klub v Přerově vznikl před jedenácti lety. Původně byl součástí místní Biologické stanice, později Muzea Komenského a nyní působí jako pobočka České mykologické společnosti,“ vysvětlil Jiří Polčák, který stál spolu s Milanem Pláškem u vzniku přerovského Mykologického klubu.

„Zpočátku jsme měli něco kolem osmi členů, nyní se tento počet ztrojnásobil,“ upřesnil současný předseda organizace Plášek. K hlavní aktivitě přerovských mykologů však nepatří jen sbírání hub do košíků, ale hlavně jejich určování a mapování lokalit v okolí Přerovska.

„V současné době je na území naší země chráněno celkem šestačtyřicet druhů hub. Snažíme se mapovat a chránit lokality, kde se tyto vzácné a chráněné druhy nacházejí. Chceme veřejnost seznamovat s problematikou praktické ochrany hub,“ doplnil Polčák.

Přerovští mykologové tak během sezony pořádají společné výpravy do přírody a zájemce přímo v terénu seznamují s různými druhy hub. Vedle toho provozují celoročně mykologickou poradnu, kterou houbaři najdou v prodejně v přerovské Bratrské ulici.

Mykology překvapil nález satana

„Někteří lidé naši poradnu navštěvují opakovaně. Stává se, že nám lidé donesou třeba celý koš a chtějí určit jeho obsah. Loni nám tam zase jeden houbař přinesl hřib satan. Tím nás velice překvapil, protože v našich podmínkách se příliš nevyskytuje. Ukázal námmísto, kde houbu našel, a my jsme pak mohli tuto lokalitu důkladně zmapovat,“ řekl Milan Plášek.

Vedle houbařských exkurzí pak přerovští mykologové pořádají jarní a podzimní výstavu hub, ale také zimní ochutnávku houbových jídel. Ta, stejně jako výstavy hub, patří k hojně navštěvované akci.

„Ochutnávkou hub děláme každoročně tečku za uplynulou sezonu. Ta letošní však ještě nekončí. Podle předpovědi počasí by totiž houby mohly ještě růst. To se týká alespoň václavek, z nichž se dají připravit výborné pokrmy,“ řekl jednatel Mykologického klubu Miloš Šidlo, který patří k vyhlášeným kuchařům houbových specialit.

Dršťková z kotrče

„K mým oblíbeným pokrmům patří například dršťková polévka z kotrče kadeřavého, kterému se říká beraní hlava. Postup je stejný jako u přípravy dršťkové polívky, jen se použije tato houba,“ svěřil se Šidlo s tím, že na různé houbové speciality se mohou zájemci těšit 25. listopadu, kdy se v Přerově koná tradiční ochutnávka hub.

Autor: Dagmar Rozkošná

22.9.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Přerovští Zubři. Ilustrační foto

Divočina a pak trápení. Zubři vezou ze severu Čech dva body

Kulturista Jan Páleníček si odvezl bronz z MS 2017 ve Španělsku
10

Přírodní kulturista Páleníček po světovém bronzu: Se steroidy si nezahrávejte!

Na náměstí v Přerově dorazí vánoční strom

Už v sobotu se mohou těšit Přerované na tradiční podívanou, a tou je ukotvení vánočního stromu na náměstí.

Byt jako investice? Splátky vás vyjdou dráž

Sníte o vlastní nemovitosti, která bude vydělávat za vás? Fajnová myšlenka, ale neoplýváte-li tučným kontem, vše si pořádně spočítejte. Cesta k úvěru bude totiž náročnější. Tedy pokud přiznáte váš skutečný záměr. Zda se takový úvěr vyplatí, přibližuje Lucie Drásalová, hypoteční analytička Partners.

Vyberte GÓL PODZIMU! Třináct střelců krajského přeboru bojuje o titul

ANKETA / Ve třinácti podzimních kolech krajského přeboru probíhala hlasování o nejlepší gól týdne. Vítězné akce se staly součástí velké ankety o gól podzimu, jehož autora ocení v úvodu další fáze sezony olomoucký Krajský fotbalový svaz.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT