Podle děkana přerovské farnosti Josefa Rosenberga je smyslem sbírky nejen samotný finanční dar, ale i fakt, že se lidé sejdou, aby pomáhali druhým.

„Tříkrálová sbírka znamená propojení spousty lidí, kteří věnují svůj volný čas ve prospěch těch, kteří jsou na tom hůře. Nejde jen o ty, kteří přispějí do sbírky, důležité je i požehnání každého, kdo je schopen něco darovat, protože to je láska, která se dává,“ řekl.

Kašparů, Melicharů a Baltazarů se sešlo v centru Sonus hned několik skupinek. Do koledování se zapojili nejen studenti Střední školy gastronomie a služeb na Šířavě v Přerově, ale i děti z církevní mateřské školy.

„Hned ráno nám rozdali instrukce, takže víme, do čeho jdeme. Těšíme se, protože je to pro dobrou věc,“ shrnul své pocity jeden ze studentů David Nádvorník. Podle Sandry Krátké, studentky prvního ročníku oboru podnikání, má každá skupinka koledníků přidělené ulice, které musí obejít.

„Navštívíme i Domov pro seniory, protože si nás tam pozvali,“ poznamenala.

Radek Štěpánek na vyhlašování Nejúspěšnějšího sportovce roku Přerova 2017 v Městském domě
Přerov ocení nejlepší sportovce. Do pátku můžete nominovat

Za primátorem i policisty

Skupinky nejmenších koledníků vyrazily nejen do ulic Přerova, ale již tradičně zavítaly také do budovy magistrátu za primátorem nebo na městskou policii. Sbírka v Přerově pokračuje i v neděli 6. ledna, kdy budou děti spolu s farníky a pracovníky charity obcházet rodinné a panelové domy v Přerově a Předmostí.

„V neděli jsme se rozdělili na dva proudy - jeden vychází z Přerova a požehnání proběhne na Mši svaté v 9 hodin. Druhý je v Předmostí s požehnáním v 8.45 na Mši svaté. Děti dostanou posvěcenou křídu, kterou napíšou tomu, kdo bude chtít, na dveře nápis K+M+B jako požehnání příbytku do nového roku,“ přiblížila Martina Krejčířová, koordinátorka Tříkrálové sbírky v Přerově.

Podle ní se letos sbírka koná v jednačtyřiceti obcích, které spadají pod přerovský děkanát. Nově se k nim připojil i Buk.

„Lidé na vesnicích jsou štědří a každý rok nějaká z těch menších obcí přibude. Ty větší se do Tříkrálové sbírky zapojily už od počátku,“ řekla s tím, že celkový loňský výtěžek se na Přerovsku vyšplhal na téměř 907 tisíc korun.

V tomto roce pomůže výtěžek nejen rodinám v nouzi, ale finance poslouží i na nákup auta na převoz polohovacích postelí pro domácí a hospicovou péči. „Většinu našich pacientů máme v okolí Přerova a zajíždíme za nimi do čtyřiceti obcí. Polohovacích postelí je vždy nedostatek, takže je musíme převážet,“ vysvětlila Martina Krejčířová.

Krajské finále MissOK 2018 v olomouckém NH hotelu - vítězka Nelly Urbánková z olomouckého Gymnázia Čajkovského zcela vpravo
Startuje Miss OK. Je určená půvabným středoškolačkám
Novoroční výšlap na Helfštýn
Hrad Helfštýn se otevře na novoroční výšlap