První z nich se v úterý 15. května ujme ve Slavnostní zámecké síni profesorka Gabriela Basařová z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze. Ta je významnou vědeckou a pedagogickou osobností v oboru pivovarství. Za svou činnost byla jako první osobnost uvedena v roce 2002 do nově založené Síně slávy českého pivovarství a sladařství.

„Bude to velmi exkluzivní přednáška, protože paní profesorka už v současné době v podstatě nepřednáší. Do Přerova proto přijedou lidé z celé republiky," uvedl zástupce ředitele Muzea Komenského Jiří Šmeral.

Na tuto významnou přednášku bude 29. května navazovat přednáška o historii pivovarnictví na Přerovsku, které se také uskuteční při příležitosti probíhající výstavy Časy se mění, chuť zůstává, která je ke zhlédnutí ve Velkém výstavním sále a kapli muzea do 7. října. Na ní bude přednášet doktor Jiří Lapáček, který se dlouhodobě zabývá dějinami města Přerov.

Mezi těmito výstavami lze 22. května zajít na přednášku s názvem Nadkonfesijní křesťanství a tolerance u Jana a Viléma z Pernštejna. Tou provede v Korvínském domě svým výkladem profesorka Libuše Hrabová.

„Obě tyto historické osobnosti měly na dobu, v níž žily, velmi tolerantní a otevřené pojetí křesťanství. Na přelomu patnáctého a šestnáctého století se totiž církev velmi militantně štěpila na katolickou a protestantskou," doplnil Jiří Šmeral.

Den muzeí

V pátek 18. května se také uskuteční Den muzeí. V muzeu budou mít návštěvníci volný vstup do stálých expozic také prostřednictvím prohlídek s průvodci, a to v 9.30, 11.00, 13.30 a 15 hodin. V přerovské ornitologické stanici Ornis čeká účastníky program přibližující profesi muzejníka, který seznámí s jednotlivými pracovišti stanice a představí ukázky kroužkování ptáků. Na hradě Helfštýn se stejný den otevře nová Expozice archeologie v Poděbradské věži na čtvrtém hradním nádvoří.