„Průjezd pro auta do 3,5 tuny přes výstaviště pomůže hlavně obyvatelům, kteří bydlí v ulicích Osmek, Křivá, U Žebračky a Lužní a potřebují se dostat ke svým domovům,“ shrnul přerovský radní pro dopravu Tomáš Navrátil (ANO).

Auta projedou přes hlavní bránu výstaviště, šipka je navede na objízdnou trasu a zhruba po sto metrech vyjedou kolem garáží poblíž Střední zemědělské školy.

„Apelujeme na řidiče, ať dodržují omezenou rychlost v areálu výstaviště. Měli by dbát také zvýšené opatrnosti, aby objízdná trasa nebyla ze strany majitelů areálu zrušena,“ zdůraznil.

Pietní místo na Švédských šancích s kovaným křížem
Na Švédských šancích instalují lavičky, k rozjímání i odpočinku

Doprava v okolí výstaviště byla první den bezproblémová a k žádným zmatkům nedocházelo - hlavně díky poklidnému prázdninovému provozu. Někteří řidiči, kteří narazili na stavbu, ale kritizovali špatné značení.

„Jela jsem po zvyku a vůbec netušila, že je tato cesta uzavřená. Nějak jsem se vymotala, ale hlavně díky tomu, že jsem se držela aut před sebou. Kdyby byly značky více vidět, bylo by to rozhodně přehlednější. Na druhou stranu chápu, že nechtějí, aby se sem auta nahrnula,“ uvažovala mladá řidička z Přerova.

Olomoucký sochař Jan Dostál při práci na plastice Mrak, která je součástí českého pavilonu na světové výstavě EXPO 2021.
Přerovské náměstí ozdobí socha autora EXPO, Stvůry i Vetřelce

Most, který se nachází v blízkosti hlavního sídla přerovské policie a čeká ho oprava, je v havarijním stavu. Jeho hlavní závadou je nefunkční izolace, degradace betonu, korodující výztuže nosné konstrukce, nedostatečný záchytný systém i malá únosnost.

„V průběhu prázdnin dojde k odstranění mostního svršku až na nosnou konstrukci, pak přijde na řadu její odbourání a snížení stávajících opěr, zřízení nových železobetonových nízkých úložných prahů za stávajícími opěrami. Z projektu vyplývá, že bude nutné vyrobit i atypické železobetonové nosníky,“ nastínil radní Michal Zácha (ODS). Za nový most dá Olomoucký kraj, který je investorem stavby, 8,5 milionu korun.