V sobotu 5. července si připomeneme příchod slovanských věrozvěstů a moravských patronů Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu.

Proč se obce k iniciativě „za vyvěšování moravské vlajky" přidávájí?

„Má to symbolický význam. Cítíme se být Moraváky, jsme na Moravě a 5. července je moravský svátek. Snažíme se tímto Moravu podpořit," vysvětlil starosta Tučína, Jiří Řezníček. Informace o vyvěšení moravské vlajky zveřejní obec v místním zpravodaji i na informační tabuli, stejně jako v loňském roce, kdy se akce účastnili poprvé.

Iniciativa „Za vyvěšování moravské vlajky", které organizuje občanské sdružení Moravská národní obec, se stává čím dále více populární.

„Myslím si, že by si lidé měli uvědomit, kde se narodili a kam patří. Vyrůstáme z toho, co nám tady předkové zanechali. Jde o to, aby lidé ke svým kořenům nebyli lhostejní. Tato akce nemá s politikou nic společného," upozornil Otakar Dokoupil, starosta obce Prosenice, které se také do akce zapojí.

Jsem hrdý, že žiju na Moravě

Nemáš to lehké…Poprvé letos vyvěsí vlajku v Radvanicích.

„Inspirovali jsme se u jiných obcí. Mě osobně se nápad líbí, jsem hrdý, že žiju na Moravě," potvrdil starosta Milan Pyšný.

Sdružení Moravská národní obec oslovuje představitele obcí a měst, aby na svých radnicích vyvěsili moravskou vlajku již pátým rokem.

Počet radnic, které se hlásí takto k Moravě, jejím tradicím, historii a kultuře, každoročně narůstá.

„Letos se zájem zvýšil o 120 nových radnic a číslo zřejmě není konečné – do svátku zbývají necelé tři týdny," uvedla Lenka Holaňová, hlavní koordinátorka iniciativy Za vyvěšování moravské vlajky a místopředsedkyně Moravské národní obce.

Přidají se i na Slovensku

Obce se podle jejích slov rádi a ochotně k akci připojují – vlajka by měla zavlát zhruba v 830 obcích.

Podporu Moravě vyjadřují i tři slovenské obce Devičany, Plevník-Drienové a Cífer. Moravská vlajku vyvěsí i v Čechách, například v obci Jindřichovice pod Smrkem v Libereckém kraji.

„Do budoucna bychom rádi tyto spolupráce dále rozvíjeli," dodala závěrem Lenka Holaňová.

Podoba současné nejrozšířenější moravské vlajky se skládá ze dvou stejně širokých vodorovných pruhů: vrchní je zlatý, spodní je červený.

Doprostřed listu je obvykle vložen zemský znak z roku 1462 – modrý trojhranný štít, ve kterém je symetricky rozkřídlená, bílo nebo zlato-červeně šachovaná orlice.