Mezi oceněnými jsou student oboru kuchař Pavel Dimidenko a pak dvě budoucí cukrářky Jana Pištová a Kateřina Kovářová. Obstáli v silné konkurenci soupeřů z České republiky, ale i ze Slovenska a Německa.

Teprve šestnáctiletá cukrářka Kateřina Kovářová zabodovala se svým dílem Dračí srdce, které zhotovila z modelovací hmoty za čtrnáct dní.

„Drak váží dvanáct kilogramů, je šedesát centimetrů dlouhý a čtyřicet široký,“ přiblížila parametry.

Kateřina Kovářová, jež zhotovila z modelovací hmoty dvanáct kilogramů těžkého draka

Právě kategorie umělecké kuchařství patří na soutěži k nejnáročnějším, protože vyžaduje notnou dávku invence, fantazie a zručnosti.

Bonbony s čokoládovou náplní zaujaly porotu, která hodnotila cukrářské umění další z oceněných dívek – dvacetileté studentky druhého ročníku Jany Pištové.

„Na bonbonech se asi nejlépe ukáže preciznost žáka.

Studentka musela vyrobit čtyři druhy malých bonbonů, jaké se dávají do bonboniér. Každý měl jinou náplň a byly také zdobené,“ popsala nelehký úkol učitelka odborného výcviku Petra Vránová. Na výrobě sladkého pokušení pracovala dívka deset dní a získala za něj bronz.

Na umění studené kuchyně vsadil poslední z oceněných Pavel Dimidenko, který skončil v soutěži druhý.

„Dělal jsem slavnostní mísu pro osm osob ve studeném stavu s jedním výstavním talířem. Hlavní surovinou bylo kuřecí maso, ze kterého jsem vyrobil paštiku. Potom to byly roláda z vepřové panenky a kachních prsou, kuřecí galantina, plněná králičími hřbety a husí játra fois gras,“ vyjmenoval.

Kulinářské umění studentů si pochvaluje i ředitel školy Oldřich Baďura.

„Z každé větší soutěže si naši studenti přivezou nějakou cenu, což už není jen dílem náhody. Výuka odborných předmětů je u nás na výborné úrovni a každý rok se mezi studenty objeví nové talenty,“ uzavřel.