Přerov -  Kromě různě zdobených kraslic jsou na ní k vidění keramické a paličkované výrobky, patchwork, perníčky, vizovické těsto, pomlázky a řada dalších výtvorů.

Kraslice vykládané slámou vyžadují šikovné ruce a velkou trpělivost. „Čas zabere i příprava. Už v létě si musíte sehnat dozrávající pšenici, která se usuší. Stéblo slámy rozřežu ostrým nožíkem napůl, abych vyškrábla dužinu. Když je sláma očištěná, nastříhám ji,“ popisuje postup malérečka.

Náročné je také vymyslet, jak kraslici nazdobit. „Slámová vajíčka jsou hodně složitá, protože musíte přemýšlet, jaký zvolit motiv a rozvrhnout barvu, protože i sláma je tmavší a světlejší. Pak už jen stříháte a zdobíte. Než vajíčka oblepíte, trvá to i osm hodin,“ dodává Jarmila Bijová.

Přerov hledá moderní logo.
Přerov hledá jednotný vizuální styl. Snahy v minulosti ztroskotaly

Zručných dívek, které by si s náročnou tvorbou poradily, je i v dnešní době spousta. Ne každý má ale pro tuto činnost podmínky. „Děti se mě často ptají, jak na to, ale nemají kolem sebe někoho, kdo by jim pomohl s přípravou, což je škoda. Pokud nemáte přístup k obilí nebo maminku, která by byla ochotná vajíčka vyfouknout, vyčistit a natřít, tak je to těžké. Já měla velkou výhodu v tom, že jsem měla o devět let staršího bratra, který mi s přípravou pomáhal,“ podotýká.

Na Velikonočním salonu, který pořádá Středisko volného času Atlas a Bios, mohou návštěvníci obdivovat nejen nejrůznější výrobky, ale zhlédnout také ukázky lidových řemesel. „Kromě zdobení slámových kraslic jsou tu i ukázky paličkování, patchwork nebo zdobení perníčků. Ve čtvrtek se ještě lidé mohou těšit na vyškrabované kraslice a výrobu kytiček,“ říká Nikola Brázdová ze Střediska volného času Atlas a Bios.

Areál bývalé továrny na cukrovinky a čokoládu Terezie Hrubé na Osmeku v Přerově se ve čtvrtek 21. března 2024 odpoledne otevřel veřejnosti. V prostorách začala výstava fotografií brněnského autora Jiřího Slámy.
Areál bývalé čokoládovny na Osmeku v Přerově se otevřel veřejnosti výstavou

Zdobení velikonočních perníčků předváděla ve středu přítomným návštěvníkům Zdeňka Špundová z Přerova. „Perníčky si doma upeču, a potom dotvořím. Čokoládou vytvářím větvičky, a pak dozdobím cukrovou polevou. Když máte perníčky předem upečené, nezabere samotné zdobení příliš mnoho času,“ vysvětluje Zdeňka Špundová, která na Velikonočním salonu vystavuje i jiné výrobky.

„Mám zde také slaměné kraslice, což je sice náročná, ale typická technika zdobení na Hané. Používám slepičí i husí vejce,“ prozrazuje.

Velikonoční salon se konal minulý týden v prostorách Střediska volného času Atlas a Bios a zavítaly na něj stovky dětí z mateřských a základních škol. Velký zájem je i o výstavu v Městském domě, která potrvá až do čtvrtečního odpoledne.