„Už jsem ji dělal několikrát. Je to domácí recept a tato omáčka mi k hranolkům výborně seděla. Recept jsem konzultoval i se svým mistrem,“ svěřil se mladík, který si od účasti v soutěži slibuje, že ho v oboru posune dál.

„Pokud bych uspěl, budu mít zase o něco více možností,“ zhodnotil.

Střední škola gastronomie a služeb v Přerově pořádá mezinárodní soutěž Gastro Makro Cup už pojedenácté. Klání se ve čtvrtek zúčastnili nejen studenti z České republiky, ale i ze Slovenska - mladí kuchaři a číšníci dorazili ze Znojma, Mikulova, ale i Moravské Třebové, Trenčína či Teplic nad Metují. Své zastoupení měla i přerovská škola.

„Kuchaři mají za úkol připravit čtyři porce teplého pokrmu z tresky s lehkou a těžkou přílohou, číšníci zase nachystat dvě porce moderního pokrmu před zraky hosta ve volné variantě, kde jsou základní surovinou těstoviny ze semoliny. Ke zvolenému pokrmu provedou servis vhodného nápoje,“ nastínil ředitel školy Martin Kovář.

Výkony kuchařů hodnotil i Luděk Bil, komisař Asociace kuchařů a cukrářů České republiky.

„Je to nominační soutěž a postupují ti, kteří získají zlaté nebo stříbrné pásmo. Všichni dnes hledají příležitost někde se ukázat a nominaci vybojovat,“ vysvětlil.

Podle jeho slov hodnotí porota hygienická kritéria, ale také skladbu jídla, pracnost - a především chuť. „Za tu získají soutěžící nejvíce bodů,“ uzavřel. 

Ilustrační foto
Za neuklizené psí hovínko v Přerově deset tisíc pokuta
Děti z dětských domovů z Olomouckého a Zlínského kraje představily v přerovském klubu Teplo své umění na "Nejmilejším koncertě"
Na Nejmilejším koncertě vystoupily děti z domovů. Podívejte se