Čtyři mláďata se poprvé veřejnosti ukázala 4. června, a na svůj první let čekala do 5. září. Tedy po zhruba třiadevadesáti dnech od vylíhnutí. V pondělí mláďata oslavila sto dní od svého narození.

Matka mláďat, které dali ornitologové jméno Zpěvanka, své potomky vybízí ke krátkým letům takřka každý večer.

„Většinu dne je ale s mláďaty ukrytá v hustém rákosí. Labutě zpěvné jsou při hnízdění totiž velmi plaché na rozdíl od našich labutí velkých. Ne každému se proto poštěstí je vidět z ornitologické pozorovatelny při návštěvě Zámeckého rybníka v Chropyni,“ vysvětlil Jiří Šafránek z Moravského ornitologického spolku v Přerově.

Hnízdiště labutí je pravidelně sledováno členy spolku.

Odklízení sutin po zdemolovaných domech v bývalém romském ghettu ve Škodově ulici.
Poslední ruiny ve Škodově půjdou k zemi. Zmizí do konce roku

Partner zahynul

Zpěvanka se od našich labutí liší zbarvením zobáku, navíc je označena kroužkem a límcem s kódem 7R42.

„Okroužkována byla v Německu na zimovišti labutí zpěvných v lednu 2006, a to jako dospělá samice,“ doplnil Jiří Šafránek.

Její nejoblíbenější rybníky se nacházejí také v Tovačově či Kojetíně. Viděna ale byla i na jižní Moravě, v Maďarsku nebo Polsku.

Osud ale na počátku Zpěvance nepřál.

„V roce 2009 to vypadalo, že vytvoří pár se samcem labutě velké, ale k jejich zahnízdění nakonec nedošlo. V následujících letech se o samce labutí velkých zajímala, v únoru 2011 potkala v Tovačově samce svého druhu. Ten ale bohužel krátce nato uhynul,“ vzpomněl Jiří Šafránek.

Dalšího samce potkala až v minulém roce a letos s ním konečně zahnízdila na Zámeckém rybníku v Chropyni.

„Oba ptáci se již více než měsíc střídali v sezení na hnízdě, které bylo dobře ukryto v hustém rákosí,“ uzavřel ornitolog.

Zpěvanka i její mláďata se okamžitě stala celebritami nejen pro ornitology, ale i pro místní milovníky přírody.

Labuť zpěvná, která se už delší dobu vyskytuje na střední Moravě a ornitologové ji pojmenovali "Zpěvanka," letos poprvé zahnízdila v Česku.  Spolu se samcem vyvedli čtyři mláďata.
Labutí supestar Zpěvanka vyvedla na Hané mláďata. První v ČR