Prohibice tvrdě dopadla hlavně na ty podniky, které jsou na prodeji alkoholu závislé.

„Pátky a soboty nás v podstatě drží nad vodou. Tento víkend byly ale tržby skoro o padesát procent nižší, než obvykle. Je to zoufalé," vylíčila situaci majitelka restaurace v Jiráskově ulici Yvona Kocfeldová.

Bez "tvrdého" se nevydělá

Hosté zařízení prý kvůli prohibici přesedlali na jiné druhy pití.

„Ženy si objednávají hlavně taková ta sladká lepidla s nižším obsahem alkoholu, která jsme už úplně vyprodali, takže je musíme znovu objednat," dodala.

Návštěva jednoho z nočních barů ve Wilsonově ulici v Přerově neukázala, že by se lidé, závislí na alkoholu, tvrdého pití domáhali. Štamgasti seděli poklidně u stolu a před sebou měli sklenici s pivem. O kolik ale podniku během víkendu poklesly tržby, si servírka netroufala odhadovat.

Kde se dobře vaří, tam se pořád "jakž takž" daří

Na prohibici doplácejí také pořadatelé společenských a kulturních akcí či diskoték.

„Všichni, kteří dělají kulturní akce, jsou více či méně závislí na tvrdém alkoholu. Na tom stojí a padají všechny akce, za prodej vstupenek se tolik neutrží. Je to smutná realita, ale je to tak," posteskl si jeden z přerovských provozovatelů, který si ale přál zůstat v anonymitě.

V lepší pozici jsou jen zařízení, kde kromě alkoholických nápojů nabízejí dobré jídlo. Například restaurace na nádvoří U Bukáčků v Přerově zákaz nijak nepocítila. „U nás se naštěstí tvrdý alkohol moc nepije, spíše víno nebo pivo. Žádné rezervace na večeře jsme ani nemuseli rušit," řekla majitelka Pavla Tadićová.

Podobně zákaz vidí také v hranické restauraci Sports Kotelna.

„Lidé k nám chodí hlavně na jídlo a pizzu, ale kdyby měl úplný zákaz alkoholu trvat déle, určitě bychom to na tržbách pocítili. Od pátku do neděle jsme kvůli zákazu přišli přibližně o pět tisíc korun," řekl provozní restaurace Jiří Ott.

Zavedení prohibice podle ní přináší i úsměvné situace.

„Jeden z hostů, který si u nás dříve dával pivo a štamprli rumu, přišel na novou kombinaci. K pivu si teď nechává nalít do štamprle víno," uzavřela s úsměvem majitelka podniku U Bukáčků Pavla Tadićová.