V Olomouckém kraji pomáhá dlužníkům organizace Člověk v tísni. Od listopadu loňského roku, kdy akce Milostivé léto začala platit, se na její poradce a dluhové specialisty obrátilo již 114 klientů. Těm se podařilo dluhu zbavit nebo je jejich případ už takzvaně v běhu a řeší se s exekutorem.

„Zájem je velký, například olomoucká pobočka pomohla s vymazáním dluhu v rámci Milostivého léta už čtyřiadvaceti dlužníkům. Desítky dalších zájemců se na nás obrátily a stále obracejí se žádostmi o informace. Kontaktují nás buď telefonicky nebo osobně na některé z našich poboček v Olomouckém kraji,“ popsal ředitel krajské pobočky organizace Člověk v tísni Michal Láš.

Podoba nového autobusového nádraží v Litovli.
Ošklivý autobusák v Litovli se změní na moderní terminál. Termín se přiblížil

Času už není nazbyt, protože termín vyprší 28. ledna. Také se ukázalo, že doba tří měsíců, které Milostivé léto trvá, není v některých případech dostačující. Obzvlášť u lidí, kteří mají hned několik dluhů u více různých institucí, úřadů či společností.

„Nějakou dobu samozřejmě trvá, než nám exekutoři dodají potřebná data a šance na výhodné vymazání dluhů pak kvůli časové prodlevě klesá. Kdo ale výši svého dluhu zná a potřebuje pomoci hlavně s administrativou, ten má ještě možnost všechno stihnout a dluhu se může ´výhodně´ zbavit. S velkou pravděpodobností bude za pár měsíců probíhat druhé kolo Milostivého léta. Lidé tak mohou využít časové mezery a připravit se na ně předem,“ doporučil Michal Láš.

Ulici Za Nemocnicí vedoucí kolem psychiatrické kliniky k porodnici v olomoucké fakultní nemocnici zavřou práce související se stavbou centrálního pavilonu B (nový Franz Josef).
Fakultka již chystá stavbu nového velkopavilonu, výkop zavře cestu k porodnici

Milostivé léto, novelu exekučního zákona, schválil loni v červenci parlament. Dlužníci se mohou až do 28. ledna zbavit letitých dluhů například za nájemné neuhrazené městům a obcím, sociální či zdravotní pojištění či dlužné jízdné v hromadné dopravě. Stačí zaplatit pouze jistinu a paušální částku 908 korun exekutorovi za zastavení exekuce.

Kam se mohou dlužníci obrátit:

- dluhová linka organizace Člověk v tísni – tel. 770 600 800

- dluhová poradkyně Natálie Lisová tel. 777 782 078, e-mail natalie.lisova@clovekvtisni.cz