Společenská událost, která se uskutečnila ve spojitosti s nedělním Dnem matek, oslovila tentokrát přibližně pět set návštěvníků.

„Návštěva splnila naše očekávání. Tuto akci jsme v Přerově uspořádali už vloni, tehdy ale proběhla v menším rozsahu. Míle, kterou si děti se svými rodiči prošly, začínala v parku Michalov a končila na Horním náměstí. Do akce se měla zapojit vlastně celá rodina, i to bylo jejím smyslem," řekla Ivana Čagánková, vedoucí rodinného centra Rodinka v Přerově, které bylo hlavním organizátorem sobotního programu.

S nápadem na uspořádání podobných interaktivních projektů ale před lety přišla mateřská centra na Slovensku.

Záměrem takovýchto setkání je i jejich rozšíření do dalších zemí, ve kterých rodinná centra existují. Přerov je podle slov Ivany Čagánkové symbolickou první vlaštovkou v Česku.

„Je to hlavně pocta všem maminkám a ženám. Zájem o akci byl letos několikanásobně větší než před rokem, kdy nám ale hodně pršelo," podotkla Ivana Čagánková.

Pavel Novák jako vodník

Trasa Míle pro mámu sice na Horním náměstí končila, kulturní program ale na stejném místě pokračoval dál.

Vystoupil zpěvák Pavel Novák, účinkovaly také děti ze Základní školy Trávník a nechyběla ani hudební pohádka.

Hudebník Pavel Novák se prý vůbec nerozmýšlel, zda své jméno se sobotní akcí spojí.

„Vzhledem k tomu, že děti mně dávají takovou energii, to pro mě bylo úplně jasné. Musím to dětem s pokorou vracet. To mi vždycky říkal i otec," uvedl při pozdější autogramiádě, které předcházelo asi půlhodinové vystoupení.

Pavel Novák se tentokrát ukázal v převlečení vodníka.

„Nejprve jsem chodíval v kostýmech klauna, ale připadalo mi, že vodník k tomu letnímu prostředí prostě patří. Mám i kostým Mikuláše, který mi ušili v Národním divadle," uzavřel.