Opustit křeslo prvního náměstka přerovského primátora se rozhodl Michal Zácha (ODS), který svou rezignaci oznámil na pondělním jednání městského zastupitelstva. Důvodem je zdvojení funkcí, za něž byl už v minulosti kritizován opozicí. Zácha je totiž od krajských voleb, které se konaly loni na podzim, zároveň také náměstkem olomouckého hejtmana.

Michal Zácha se bude jako neuvolněný radní dál starat o rezort majetku tak, jako dosud. Nebude ale za tuto práci pro město pobírat plat náměstka. Ve funkci prvního náměstka primátora ho nahradí jeho stranický kolega Petr Kouba (ODS).

„Jsem s městem Přerov spjatý už několik let a mám zde rozdělaných spoustu projektů, které bych rád dokončil. I stranická diskuse uvnitř naší strany vedla k podpoře mé osoby jako člověka, který je z našich zastupitelů v komunální politice nejdéle. Rozhodl jsem se, že plat náměstka primátora statutárního města Přerova nechci. A jak se ho vzdát? Budu neuvolněný radní s kompetencí, protože ty projekty chci dodělat,“ vysvětlil Michal Zácha.

Fakt, že si politik ve své kompetenci nadále ponechává rezort majetku, se ale setkal s kritikou opozičních zastupitelů.

„Předpokládal jsem, že místo sebe na tento rezort navrhne někoho jiného. Nemůžeme tento materiál podpořit,“ reagoval třeba Radek Pospíšilík (Trikolóra).

Přerovsko zasypal z neděle na pondělí sníh a při jeho odklízení se pořádně zapotili pracovníci technických služeb i cestáři. V pondělí musel být uzavřen i městský hřbitov.
Přerovsko zápasí s ledovkou a sněhem, námraza zastavila vlaky

Záchovo rozhodnutí příliš nechápe ani zastupitelka Ludmila Tomaníková.

„Zřejmě na té funkci náměstka ubylo práce. Pokud je na majetku méně práce, proč jsme rozdělili dopravu a majetek zvlášť?,“ ptala se.

Proč si nechává tuto agendu?

Za polovičaté řešení považuje krok Michala Záchy zastupitelka Helena Netopilová (SpPP).

„Naprosto logické a transparentní řešení by bylo, kdyby se pan Zácha vzdal své funkce se vším všudy - u jedné zůstal a druhou odevzdal. Takto zůstává hodně otazníků - proč si nechává tuto agendu? Pan Zácha naoko odchází, ale vynahradí si to jiným způsobem. Vracíte politiku tam, kde byla před šesti lety,“ konstatovala zastupitelka.

Zácha kritiku odmítá

Dlouholetý politik přerovské ODS ale podobné úvahy ostře odmítl.

„To, co tady padlo, jsou jen domněnky. Cítím se být hrdým občanem tohoto města, pro které dlouhodobě pracuji, a mám za sebou řadu úspěšných projektů. Udělal jsem toto rozhodnutí, aby nebyl souběh placených funkcí, a chci vás přesvědčit o tom, že práci na odboru majetku budu vykonávat s péčí řádného hospodáře,“ hájil se.

Dřevohostice
Jak se žije v Dřevohosticích? Pojďte na návštěvu

Záchy se zastal i jeho stranický skolega Petr Kouba (ODS), který ho nahradí ve funkci.

„Pracovní vytížení pana Záchy je veliké, přichází v 5.30 hodin na radnici a odchází v šest večer. Je potvrzeno, že stíhá obě funkce. Musím se ohradit jako politik - máme tu zpět zášť, nenávist, spekulaci a nepodložená tvrzení,“ uvedl.

Rezignaci Michala Záchy na funkci náměstka primátora podpořila nadpoloviční většina - 20 přítomných zastupitelů.