Kdybyste měl jmenovat nejdůležitější věc, již teď v obci máte vykonat, která by to byla?Bohumil Němec, starosta Dolních Těšic

V naší malé obci je každá záležitost, týkající se spoluobčanů, důležitá. Ať jde o úpravu komunikací, trávníků, zásobování starších občanů potravinami nebo zajištění sjízdnosti silnic v zimním období.

Důležité je také upevňování vzájemného soužití a zajištění klidu a pořádku. Obec by si zasloužila zlepšit sjízdnost komunikací, což by přispělo nárůstu cykloturistiky.

Co považujete za největší úspěch vaší obce, kterého se letos podařilo dosáhnout?

Letos se nám povedlo zvládnout vlastními prostředky návaly sněhu na silnicích. Rozvíjí se taktéž činnost jednotky sboru dobrovolných hasičů, která úspěšně napomáhá při obnovování místních tradic.

Z hmatatelných událostí roku to je dokončení fasády obecního domu. Velkým úspěchem je podíl občanů na zvelebování obce, zejména pak ošetřování vlastních domků a okolní zeleně.

Co je podle vás největším problémem vašeho současného starostování?

Základním problémem je nedostatek financí a nevhodná dotační politika. S rozpočtem ve výši 800 tisíc korun si můžeme dovolit pouze drobné akce, abychom se nezadlužovali. Úvěrům se vyhýbáme, protože by později mohly zastavit i ten nejmenší rozvoj v obci.

Obyvatelé obcí dnes často trpí nedostatkem kulturního vyžití. Jak je to u vás? Pečujete o své obyvatele i po kulturní stránce? Daří se u vás spolkům a kulturnímu životu?

Kultura v obci je zaměřena především na vlastní tvorbu, a to především v obnovování místních tradic, jako je kácení máje, večer u ohýnku či posezení se sousedy. V oblasti sportu jde o závod dračích lodí, do něhož se úspěšně zapojuje především spolek hasičů a žen.

Straší vás odliv obyvatel z obcí do velkých měst a aglomerací? Nemáte strach, že se vesnice zcela vylidní? Máte možnost, jako starostové, s tím vůbec něco udělat?

Do naší obce stále přicházejí noví občané k trvalému bydlení po dokončené výstavbě nových rodinných domů. Někteří zdejší rodáci se sem vracejí k bydlení na chalupy. Chalupaření je už tradiční a rozvíjí se. Mezi chalupáři a občany s trvalým pobytem neděláme žádné rozdíly. Jako starosta mohu vytvářet dobré podmínky k žití, zajistit klid a pořádek a zapojovat všechny do společného úsilí ve všech oblastech života.

Zkuste vyjmenovat tři důvody, proč se právě ve vaší obci dobře žije.

V obci je relativní klid bez vlivů průmyslu a dopravy, občané jsou spolutvůrci života i ochrany veřejného pořádku a v neposlední řadě jsou zde krásné vyhlídky do krajiny s hojností drobné i spárkaté zvěře.

Kdybyste si mohl vybrat nějaké místo na světě, kde byste chtěl žít, a nesměla by to být vaše obec, kde by to bylo?

Jsem vděčný svým spoluobčanům za přijetí mezi sebe a chci s nimi zůstat už na věky. Nemyslím si, že by měly nastat podmínky, které by mi bránily žít v mé obci. Jsem rodákem z oblasti pod Pálavou, kde jsem nechal kus svého srdce a rád se tam i vracím. Podobný vztah si pěstuji i zde a už bych neměnil.

AUTOR: MARTIN VOJÁČEK