Čtyřiadvaceti­hodinové limity koncentrace polétavého prachu jsou stále dvojnásobně překročeny téměř ve všech městech, aktuální hodnoty jsou však momentálně příznivé a drží se až na Prostějov dokonce pod limitem. Vyplývá to z údajů Českého hydrometeorolo­gického ústavu.

„Čtyřiadvaceti­hodinové průměry se tak lehce nespraví, navíc dnes jde jen o přechodné zlepšení v aktuálních hodnotách. Kromě Prostějova se drží mezi 40 až 49 mikrogramy. Klesají i denní průměry, ale je to jen díky čerstvému větru. Na noc začne proudění zase slábnout a bude mrznout, takže si myslím, že se podmínky budou zase zhoršovat," řekl Roman Volný z ostravského pracoviště Českého hydrometeorolo­gického ústavu. Odborníci zatím smogovou situaci odvolávat nebudou, podmínky pro to podle nich nebudou splněny.

„Předpokládám, že to bude až na začátku příštího týdne," doplnil Volný.

Nejvyšší čtyřiadvaceti­hodinové koncentrace se v Olomouckém kraji stále drží v Jeseníku, je tam 123 mikrogramů polétavého prachu na metr krychlový. Limit je přitom 50 mikrogramů. Aktuální hodnoty se však tam nyní pohybují již na 40 mikrogramech.

Špatné ovzduší trápí obyvatele Olomouckého kraje již několik dní. Smogová situace byla vyhlášena v kraji také na dva dny minulý týden. Podmínky se na konci týdne zlepšily, v neděli však musel přerovský magistrát znovu na zhoršení ovzduší reagovat rozesláním SMS zpráv. Také dnes ráno vyzvalo město obyvatele, aby omezili pohyb venku i větrání. Lidé by také měli omezit jízdu autem.