Po zkrášlení interiéru kavárny, zřízení informačního centra a výměny oken se Městský dům Přerově dočká dalších investic. Radní chtějí ve více než sto dvacet let starém kulturním stánku vyměnit vrzající podlahy, ale investovat také do nové vzduchotechniky.

V sále Městského domu už prošoupalo na plese taneční střevíce několik generací. Radní proto rozhodli o nutnosti výměny nevyhovujících parket v obou sálech, ale i předsálí.

„Třicet let staré parkety mají odslouženo, a to i s ohledem na velký počet akcí, které se tu konají - tanečních, plesů, koncertů či divadel. Proto navrhujeme, aby příští rok v létě došlo k jejich výměně,“ shrnula náměstkyně přerovského primátora Hana Mazochová (ANO).

Radní schválili zahájení projektové přípravy a počítají s tím, že přijde kompletní výměna parket až na 1,8 milionu korun.

„O tom, že je podlahová krytina ve špatném stavu, víme už ze zprávy z roku 2011, kdy byl zastupiteli schválen program regenerace a revitalizace Městského domu. Parkety byly mnohokrát broušené, jsou tam spáry, vržou a prohýbají se - investici proto nechceme oddalovat,“ vysvětlil primátor města Petr Měřínský (ANO).

Protipovodňové hasičské cvičení u Bečvy v Přerově
Povodně v říjnu? Hasiči v Přerově testovali mobilní hrazení

Městský dům je nemovitou kulturní památkou a v minulých letech prošel mnoha úpravami. V minulém století proběhly největší rekonstrukce ve třicátých, a pak až v osmdesátých letech, kdy se stavební práce zaměřily na dispoziční úpravy vnitřních prostor, ale i na provedení údržbových prací, instalaci nových sítí a zajištění statiky. Předloni dostal „měšťák“ nová okna, protože těmi starými táhlo - a další investice, o níž aktuálně jednali radní, patří také k těm zásadním.

„Je nutné pořídit novou vzduchotechniku s rekuperací včetně výměny celého otopného systému. Po schválení finančních prostředků jsme připraveni zahájit projektovou přípravu,“ uvedla Ivana Pinkasová z přerovského magistrátu.

Náročnost této akce ale bude větší - projekt přijde na 2 miliony korun a stavba včetně dodávek zhruba na 35 milionů.

Poslední investice, která vylepšila zázemí Městského domu, je stará jen několik dní. Pracovníci Kulturních a informačních služeb převzali minulý týden do své správy nové scénické osvětlení, na které čekali několik let.

„To původní bylo téměř třicet let staré a mělo už své odžito. Máme nejen novou technologii, ale i možnost barevně zajímavějšího způsobu nasvícení jeviště. V místech, kde chyběly, byly doplněny reflektory,“ popsal ředitel Kulturních a informačních služeb města Přerova Jaroslav Macíček.

Nové osvětlení stálo 1,8 milionu korun a v ceně je i rozvaděč a řídící pult.

„Kraj na ně přispěl částkou 70 tisíc korun,“ doplnil s tím, že návštěvníci mohou posoudit novinku už v nejbližších dnech na Československém jazzovém festivalu. Ten se koná v Městském domě od čtvrtku do soboty.

Úprav se v budoucnu dočká i interiér restaurace Městského domu - jejich investorem ale nebude město, ale provozovatel zařízení, který má v plánu restauraci v přízemí zmodernizovat.

Ilustrační foto.
Město změnilo vyhlášku o trvalém označování psů