Studenti opustili budovu školy koncem června, a od té doby je prázdná.

„Střední odborná škola živnostenská přemístila své aktivity do objektu v ulici Jaselská v Hranicích. Vyšší odborná škola živnostenská má sídlo v Prostějově, ale místo poskytování vzdělání je v objektu školy v Kouřílkově ulici v Přerově,“ informovala ředitelka Vyšší odborné školy živnostenské Světlana Daňková.

Důvodem stěhování je změna jednatele a firmy, která soukromou školu vlastní, ale také značné finanční náklady na provoz. Historická budova navíc nutně vyžadovala některé opravy - například výměnu oken, kterými táhlo.

Lidé se podle radních nemusejí obávat toho, že by reprezentativní objekt v samotném centru města zůstal dlouho prázdný a chátral. Město totiž intenzivně jedná s Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových o jeho dalším využití.

„Úřad pro zastupování státu uvažuje o tom, že by budovu převzal a přemístil sem některá detašovaná pracoviště, kterých má v Přerově několik - Úřad práce, Probační a mediační službu nebo Státní pozemkový úřad,“ shrnul náměstek přerovského primátora Pavel Košutek (ANO).

Řepná kampaň v cukrovaru Prosenice.
Řepná kampaň běží na plné obrátky. Výnosy i cukernatost budou letos nižší

Směna za pozemky

Podle něj by město budovu směnilo za pozemky, které patří státu.

„Mohlo by to tedy být výhodné pro obě strany,“ konstatoval.

Rozhodnutí o směně už ale bude ležet na bedrech nových zastupitelů, kteří by se měli poprvé sejít na ustavující schůzi 5. listopadu.

Fakt, že město pro budovu hledá nové využití, potvrdil i náměstek primátora Petr Měřínský (ANO).

„Úřad pro zastupování státu má velmi vážný zájem o získání této budovy, protože by tak mohl přestěhovat své úředníky na jedno místo,“ vysvětlil.

Jaká konkrétní pracoviště se do budovy někdejší soukromé školy v Palackého ulici přemístí, je podle ředitele územního pracoviště Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových v Ostravě předčasné předjímat.

„Chceme tento objekt získat do svého majetku, a poté z něj udělat administrativní budovu pro stát. Variant na využití je mnoho a vše se bude odvíjet od toho, kolik se zde dá vybudovat kanceláří a pomocných prostor. Předpokládáme, že by se sem přesunulo pracoviště Úřadu práce, ale detaily upřesníme až ve chvíli, kdy bude budova naše. Na využití zpracujeme studii,“ nastínil Karol Siwek, ředitel územního pracoviště ÚZSVM v Ostravě.

Ilustrační foto
Přerov potrápí další uzavírky, i v Palackého