„Pozemek nabídla městu pražská společnost Fine Line Develop, která před pěti lety nabyla vlastnické právo od původního majitele - firmy Opera Bohemia,“ přiblížil náměstek přerovského primátora Pavel Košutek (ANO).

Někdejší vlastník chtěl v této lokalitě před osmi lety postavit jeden z nejvyšších přerovských domů - z projektu ale nakonec sešlo a travnatá plocha dodnes zeje prázdnotou.

Tragická nehoda motorkáře v pondělí 8. května mezi obcemi Kozlovice a Radslavice na Přerovsku
Tragická nehoda u Radslavic: zemřel mladý motorkář

Ostuda ve Škodovce

Na neuskutečněné projekty společnosti Opera Bohemia v Přerově nevzpomínají zrovna v dobrém. V roce 2007 přišla firma do města také s velkolepou vizí na zvelebení zanedbané lokality u nádraží.

„Koupili od města čtvrť ve Škodově ulici, kterou slíbili srovnat se zemí, a na jejím místě vystavět luxusní část s obchody a byty. Projekt ale skončil ostudou,“ vrátila se do minulosti mluvčí přerovského magistrátu Lenka Chalupová.

Část domů, v nichž žili převážně Romové, byla sice zlikvidována, firma se ale dostala do finančních potíží a majetek skončil v rukou insolvenčního správce. Ten loni lokalitu v dezolátním stavu prodal zpět městu.

Také druhý přerovský projekt firmy Opera Bohemia skončil před lety nezdarem. Společnost odkoupila travnatou plochu vedle Strojaře, na které měl vyrůst výškový obytný dům.

„Dokonce měli už i zájemce na koupi bytů v této lukrativní části města, ale ani tento projekt nedotáhli do konce. Po krachu se museli parcely zbavit a jejím novým majitelem se stala v roce 2012 právě firma Fine Line Develop,“ doplnila mluvčí.

V Přerově si připomněli povstání i Den vítězství
FOTO, VIDEO: V Přerově si připomněli povstání i Den vítězství

Rozvojová zóna

Pozemek s adresou nábřeží Rudolfa Lukaštíka je pro Přerov více než strategický. Nachází se totiž v těsném sousedství hotelového domu Strojař, který loni odkoupilo město od ministerstva obrany, a to za částku 40,5 milionu korun. V současné době se připravuje soutěž na využití tohoto komplexu, jenž má sloužit pro účely bydlení.

„Nezískat do majetku sousední parcelu by bylo nerozumné. Pozemek je v současné době nevyužívaný, jen občas tu má své místo lunapark. Travnatá plocha je u Bečvy, v blízkosti sokolovny a Tyršova mostu, na dohled od městské památkové zóny. Pro Strojař to může být pěkná rozvojová zóna,“ shrnul přerovský primátor Vladimír Puchalský (SpP).

O tom, zda se pozemek stane majetkem města, rozhodnou na svém zasedání v pondělí 22. května přerovští zastupitelé.

Dukelské kasárny v Lipníku nad Bečvou otevřely v rámci výročí osvobození své brány veřejnosti
Dukelské kasárny v Lipníku otevřely své brány. A bylo tam živo. Podívejte se