Městské zastupitelstvo schválilo záměr na odkoupení Strojaře ještě ve svém bývalém složení. Za kolik? Částka, na niž bylo město ochotno přistoupit, je 40 milionů korun.

Hlavním důvodem, proč město Přerov o získání Strojaře usiluje, je obava místních obyvatel z toho, že zde vznikne další sociální ubytovna. V současné době už jsou jich ve městě na dvě desítky.

„Zájem o hotel Strojař máme stále, otázkou ale je, jaké budou finanční podmínky. Pokud to půjde, budeme se snažit vyjednat nižší cenu," uvedl radní Petr Vrána (hnutí ANO), podle něhož by se měli sejít zástupci města s vedením rezortu obrany v nejbližších týdnech.

Městu nyní svitla naděje v podobě novely zákona o hmotné nouzi.

„Je otázkou, zda po jejím schválení bude ještě tento druh činnosti pro podnikatele, kteří se snaží vydělat na obchodu s lidskou bídou, tak atraktivní, jako dosud," podotkl Petr Vrána.

Vyplácení doplatku na bydlení v ubytovnách se totiž díky změně legislativy omezí. Doplatek by měl podle novely poskytovat stát provozovatelům ubytoven na prostor, a ne na počet lidí, žijících v jednom bytě.

Jednáním se zástupci rezortu obrany o výhodnějších podmínkách koupě bývalé ubytovny Strojař byli radou města pověřeni dva noví náměstci – Pavel Košutek a Petr Měřínský (oba hnutí ANO).

Ministr Stropnický: Dá se mluvit i o rozumné ceně

Ministr obrany Martin Stropnický na své poslední návštěvě Přerova těsně před komunálními volbami uvedl, že jeho rezort bude o prodeji hotelu jednat – ale s novým vedením města. Bývalou armádní ubytovnu si přišel dokonce prohlédnout.

„Nedokážu si představit, že by nějaké vedení seriózně uvažovalo o další ubytovně. Nehledě na to, že ten dům je ve stavu, kdy potřebuje nějakou investici. Možností, jak jej využít, je celá řada," řekl tehdy ministr.

„V případě, že by nové vedení radnice mělo dobrý návrh, jsem přesvědčený, že se s ním ministerstvo obrany bude schopné dohodnout. Určitě by se mluvilo i o rozumné ceně," dodal.

Tři kola vyběrového řízení

Ministerstvo už vypsalo tři kola výběrového řízení na prodej bývalého hotelu Strojař – ani v jednom ale neuspělo, a tak se cena postupně snižovala. Z počátečních 62 milionů korun v prvním kole spadla na 46,5 milionů.

„Ještě v říjnu jsme specifikovali podmínky prodeje Strojaře městu. Oficiální odpověď jsme ale do této doby neobdrželi. Čekáme tedy, jak se k této věci postaví nové vedení radnice," nastínil aktuální postoj ministerstva obrany Vladimír Lukovský z tiskového oddělení.