Města ale o tak razantním kroku neuvažují, přestože na likvidaci odpadu prodělávají. Dlužníků, kteří nemají na zaplacení, totiž rapidně přibývá.

Přerov

Například v Přerově vynaloží technické služby na likvidaci černých skládek až statisíce korun.

„V současné době činí roční poplatek za svoz odpadu 500 korun, tato částka ale zdaleka nestačí pokrýt náklady. Město doplácí ze svého ročně na osobu zhruba devadesát korun," uvedl mluvčí přerovského magistrátu Bohuslav Přidal.

Přerované tedy zdražení můžou očekávat, otázkou je, kdy k němu dojde, a jak hluboko si budou muset sáhnout do kapsy.

„Definitivní slovo budou mít teprve zastupitelé, zatím o navýšení ale rada nejednala," řekl mluvčí.

Pro čtyřčlennou domácnost představuje jednorázový roční výdaj dva tisíce korun finanční zátěž, a proto přibývá dlužníků. A to nejen mezi sociálně slabšími, ale dopad krize už pocítily i normální rodiny. Právě z toho důvodu jsou starostové měst opatrní, když mají vyslovit částku, o kolik se přesně zdraží.

Kojetín

„My jsme teď na maximu, tedy na pětistovce. Pokud budeme o zdražení uvažovat, mělo by být nastaveno citlivě tak, aby dlužníků nepřibývalo. Bylo by spíše mírné. Evidujeme desítky, možná už stovku lidí, kteří nemají na zaplacení, a od nich tuto částku vymáháme zpětně i několik let," vysvětlil starosta Kojetína Jiří Šírek. Podle něj město doplácí na likvidaci odpadů statisíce ročně.

Lipník

Starosta Lipníku nad Bečvou Miloslav Přikryl je přesvědčen o tom, že by se měl poplatek za svoz komunálního odpadu navýšit alespoň o ty finance, které město doplácí.

„U nás lidé ročně uhradí 500 korun, skutečné náklady jsou přitom 563 korun. Z rozpočtu města tedy doplácíme 63 korun na osobu. Bylo by správné tyto náklady dorovnat," míní starosta.

Hranice

Město Hranice podle mluvčího zdejší radnice Petra Bakovského zatím netlačí čas k rozhodnutí, o kolik částku za odpad navýší.

„Čekáme, až novelu zákona podepíše prezident. Teprve potom se o tom začne jednat. V současné době zaplatí občané roční poplatek 492 korun, skutečné náklady na likvidaci komunálního odpadu jsou ale 626 korun. Město tedy na osobu doplácí zhruba 130 korun, a to přitom patříme mezi nejlepší města v třídění," uvedl Petr Bakovský.

V Hranicích a v Přerově se prý s poplatkem za svoz komunálního odpadu nehýbe už několik let.