Akce, kterou pořádá společnost Patriot ve spolupráci s městem a Městským kulturním zařízením v Hranicích, se koná v rámci 90. výročí od vzniku Československé republiky a zároveň také v rámci 10. výročí od otevření zámku po jeho rekonstrukci.
O přípravách na šestý ročník této soutěže jsme si povídali s hlavní organizátorkou celé akce Martou Pavelkovou.
ROZHOVOR
Jak vznikl nápad upořádat takovou akci?
Soutěž jsme poprvé pořádali před šesti lety. Tehdy se jednalo o jednu z reprezentačních akcí společnosti Patriot, která se snaží udržovat kulturu našeho kraje.
Pečení je v našich domácnostech obvyklé, a tak nás napadlo, že prostřednictvím soutěží můžeme dát naší snaze novou invenci: formou zábavy oprášit zapomenuté recepty, připomenout tradiční pokrmy, zkusit nová jídla, získat nové poznatky a zkušenosti a zviditelnit spolkovou činnost a region.
Proč jste pro soutěž vybrali právě kategorie koláč, slivovice a salát?
Začínali jsme s kategorii koláč, soutěž se však postupně rozrostla o další dvě. Slivovici jsme přidali proto, že je pro region Hranicko také typická. Anápad s kategorií salátnám vnukli zahraniční partneři z Holandska, když tady pobývali.
Jak se vaše soutěž proměňuje?
Každý rok vybereme jedno ústřední téma, podle něhož soutěž nazveme. V prvním roce to byl jablkáč, pak následoval ořecháč, trnkáč a také hody. Loňský ročník Vanilkáč měl exotický nádech.
Lidé dostali za úkol použít pro pečení suroviny z kolonií, zejména tedy vanilku, kakao, skořici či exotické ovoce. A letos se dostalo na medovník.
Také výtvory soutěžících nás neustále překvapují. Někdy jednoduchostí přípravy, jindy nízkou cenovou dostupností, chutí, originalitou či náročným zdobením.
A jak to vypadá s porotami?
Pro každou soutěžní disciplínu máme samostatnou porotu, která je složena nejen z odborníků, ale také z laiků. Základ poroty je stejný, ale k malým obměnám občas dojde.
Z předchozích ročníků už porotci zjistili, že musí dobře rozložit své síly. Zejména ochutnávání koláčů je pro ně přímo kalorická bomba.
Předávají si soutěžící mezi sebou tipy na recepty, nebo je drží v tajnosti?
Zaslání receptu je vlastně přihláškou do soutěže. Vytvoříme jejich seznam, za každým receptem uvedeme jméno soutěžícího a tento seznam pak každý soutěžící obdrží. Je to pro ně výhodné, neboť tak získají recepty ostatních soutěžících.
Kolik lidí se akce zpravidla účastní?
S prvním ročníkem jsme začínali před šesti lety v Olšovci a setkali jsme se s velice příznivou kritikou veřejnosti. O rok později už sál kapacitně nevyhovoval, doslova „praskal ve švech“. Zvažovali jsme tedy, jak dál.
Od třetího ročníku se stala soutěž náplní oslav Dne kultury na zámku. Přemístili jsme se do Dvorany hranického zámku, kde máme nejen dostatek prostoru, ale také plnou podporu města. Co se týče soutěžících, jsou nám nakloněni. Každoročně vystavujeme desítky soutěžních exponátů.
Kdo se do soutěže zapojuje?
Zapojují se zejména nadšenci z regionu Hranicko, z partnerských měst nejvíce ze Slovenska, vloni přijeli i z Polska. Zájem veřejnosti také roste, minulý rok se přišlo podívat kolem tří set lidí.
Akce je pro veřejnost zdarma, což bychom rádi zachovali i pro příští léta.
Připravili jste na letošní ročník nějaké novinky?
Ano, v letošním roce se totiž do soutěže přihlásily také děti ze základních škol v Hranicích a Drahotuších. Myslím, že právě ony mohou soutěž obohatit a pomoci udržet tradici této akce i v budoucnu.
Oslovili jsme i osadní výbory a tak s napětím očekáváme, která místní část se přihlásí.
Druhou novinkou je, že soutěžící dostanou k dispozici vlastní stůl, který si mohou sami naaranžovat.
Čeká návštěvníky kromě ochutnávek také něco navíc?
Návštěvníci se mohou zúčastnit tipovací soutěže, jejíž otázka vždy souvisí s tématem ročníku, a slosování navštívenek, pokud si je přinesou nebo pružně vyrobí. Výherci pak obdrží zajímavé ceny.
Zároveň připravujeme doprovodný program. Lidé se mohou těšit na módní přehlídku kloboučků, které navrhly dámy s MamaHelp, a také country vystoupení Báječných ženských z Majetína.
Chybět samozřejmě nebude ani hudební doprovod, o který se postará Hudecká muzika.
Pavlína Chmelařová
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY: