Předškoláci teď tráví dny v náhradních prostorách - menší děti využívají družinu školy U Tenisu, starší našly dočasný azyl na Základní škole Želatovská.

Ředitelka mateřinky Michaela Gálíčková objevila trhliny po svém návratu z dovolené koncem srpna a podle prvotních odhadů odborníků může za narušenou statiku extrémní sucho. Objekt, který byl postaven v roce 1974, stojí na jílovém podloží.

Až bude bezpečná

„Trhliny jsem objevila ve stropní části, ale jedna byla i na příčce a přenášela se na nosnou zeď. Prasklá byla i podlaha, takže jsem se hned obrátila na zřizovatele a začali jsme situaci řešit,“ vylíčila. Menší děti si vzala pod křídla družina sousední Základní školy U Tenisu, starší se dočasně přestěhovaly na ZŠ Želatovská. Rodiče o situaci informoval zřizovatel, tedy město.

„Někteří rodiče těch nejmenších dětí si vzali své ratolesti domů. Ve družině U Tenisu teď máme třiadvacet dětí, na Želatovské je jich osmatřicet. Chodí nám sem pomáhat i maminky na mateřské dovolené a všichni se snaží, aby byly děti v pohodě,“ popsala ředitelka.

Co bude dál? Podle radních si statik vyžádal dalších deset dní na dokončení práce. Původně měl být přitom posudek zpracován už 11. září.

„Po dohodě s odborníkem proběhly stavební úpravy, které mají objekt zabezpečit. Došlo k podbetonování základů a tím se zaplnila kaverna, která vznikla. Poté, co vyzraje beton, se bude pokračovat v opravě havarijního stavu,“ upřesnil tajemník přerovského magistrátu Petr Mlčoch.

V náhradních prostorách zůstanou děti minimálně do pátku 21. září. A aby se cítily jako doma, přesunula se sem i část nábytku a hraček z jejich školky. Zachován zůstal i režim stravování.

Zástupci města, v jehož majetku budova školky je, v dopise ubezpečili rodiče, že mají přijatá opatření vést k bezpečí jejich dětí.

„Dokud statik nedá jednoznačnou odpověď, že budova není nebezpečná, tak se děti do mateřinky nevrátí,“ vysvětlila mluvčí radnice Lenka Chalupová.

Radnice: Ojedinělý případ

Do generálních oprav mateřských škol se v minulosti příliš neinvestovalo a řada z nich se nachází ve starých budovách - například u parku Michalov jsou dvě školky ve starých prvorepublikových vilách, jiné byly v minulosti zřízeny v objektech ze sedmdesátých let. Někde mají problémy s odpady, jinde s rozvody elektřiny.

Město ale důkladnou revizi technického stavu budov školek ani po této zkušenosti nechystá.

„Technický stav všech objektů, které jsou v majetku města, průběžně sledujeme. Neplánujeme tedy žádnou hloubkovou kontrolu. Tento problém jsme objevili okamžitě a ihned napravili. Je to spíše ojedinělý případ,“ uzavřel náměstek přerovského primátora Petr Měřínský (ANO).