Kolem desáté hodiny dopoledne se před obecním úřadem sešly masky, mezi kterými nechyběl medvěd ani smrtka. Rozjásanému průvodu pak předala masopustní právo starostka obce Hana Zittová.

„Za ten rok se tu rozmohly různy nešvary, ktery je potřeba vymýtit. Někteři so líni, jini hodně lakomi, někteři pomlóvají druhy. Pak só tady taky chabrusni a zamračeni," vysvětlila vodnice v podání Anety Matýskové, proč je v Kokorách zapotřebí masopust pořádně oslavit.

„My maškary sme se tu po roce znova sešly, abychom tu našu dědinu ozdravily a trochu rozesmály. Jestli nám teda svoje starostensky požehnáni dáte, tak my vám slibujem, že hezky zahrajeme, zakřepčime a dědinu pořádně provětráme," dodala.

Slivovička i koláčky

Starostka předala maškarám masopustní právo, a zábava tak mohla začít. Průvod v čele s medvědem zamířil k několika vybraným domům v obci, kde ho vítaly hospodyně slivovičkou a koláčky.

Fašank pořádá spolek „Sousedé" s Římskokatolickou farností v Kokorách už počtvrté.

„Chceme, aby měli sousedé k sobě blíže. Proto jsme také obnovili tradici, která tady kdysi byla, ale pak se na ni zanevřelo. Název fašank používají více na Slovácku, ale my jsme ho převzali od nich," přiblížil hlavní organizátor akce Ladislav Zapletal.

Zábava v sokolovně

Masopustní veselí začalo v Kokorách už v pátek zabijačkou a společným posezením v sokolovně. Ani sobotní program ale neskončil průvodem maškar vesnicí. Odpoledne se zábava přesunula opět do sokolovny, kde mohli lidé zhlédnout vystoupení dětí, nebo zavítat na jarmark lidových řemesel. Nejmenší návštěvníci si vyzkoušeli také laserovou střelnici.

„Odpolední program přejde plynule v masopustní veselici, kde se masky ještě vyřádí. Zvažujeme i obnovení tradice pochovávání basy, ale zatím se na to ještě organizátorsky necítíme," přiznal pořadatel.

Střihnu si i 20 polek, řekl medvěd

Znovuobnovení masopustního veselí si pochvalovala i starostka obce Hana Zittová.

„Kulturní život v naší obci je pestrý a lidé mají možnost si během roku vybrat to, co se jim líbí. Staré tradice je potřeba dodržovat," soudí.

Svou roli medvěda si užíval Zdeněk Nezhyba.

„Spadl jsem do toho, už ani nevím, jak. Pokaždé zatančím tak patnáct až dvacet polek. Utkání v házené je proti tomu úplná pohoda," usmál se.

Před náročným výkonem, který podle něj nespočívá jen v tanečních kreacích, ale i pravidelných přípitcích slivovičkou, musí mít prý vždy speciální snídani.

„Čím více ovárku a vajec, tím lépe. Je to role velmi náročná a medvěd musí mít výdrž. Na každé zastávce si dám jednu štamprli a na té závěrečné se mi to spočítá do každé tlapky a ocásku," uzavřel.