Místní turistické informační centrum připravilo společně s městskou knihovnou komentované procházky městem s pěti zastaveními u významných turistických cílů. Ty začínají na nádvoří zámeckého parku v 10 a 14 hodin.

Na jeden den se Lipník nad Bečvou promění v pohádkový svět plný víl, rytířů a vodníků. Hravou a poutavou formou se děti seznámí nejen s dějinami města, jeho nejvýznamnějšími památkami, ale také s pohádkami a pověstmi našeho regionu a tvorbou regionálních autorů Jaroslava Polky a Jaroslava Kanyzy.

„Průvodce nejprve zavede účastníky prohlídky mezi víly a ti nejhodnější dostanou od koláčové víly z pohádky pana Polky sladkou odměnu. K tomu jim ještě zazpívá víla Tilinka," prozradila pracovnice Turistického informačního centra v Lipníku nad Bečvou Jana Březovská

Další putování povede k městským hradbám, které byly v minulosti svědky mnoha bojů, což předvedou rytíři ze skupiny Pro Fide. Návštěvníci budou moci také potkat u kašny na náměstí vodníka Kašňáka. Nejvýznamnější památka města – renesanční zvonice se pro tentokrát změní na hrad Helfštýn, kam umístil jednu svou pověst Jan Kanyza.

„Na závěr se účastníci podívají v meditační zahradě na divadelní představení v podání souboru Cukrle. Jeho herci je přesvědčí, že i historie může být vtipná a zábavná," dodala ředitelka Městské knihovny v Lipníku nad Bečvou Miroslava Střelcová s tím, že akce se koná za každého počasí.