Akce se sloganem „Čistý vzduch – je to na nás" má podle pořadatelů zvýšit povědomí občanů města o znečišťování ovzduší automobilovou dopravou.

Už tento pátek mohou lidé v Lipníku navštívit požární stanici.

„V rámci Dne požární bezpečnosti bude po celý den k vidění statická výstava techniky a věcných prostředků požární ochrany," řekla Blanka Prudilová z odboru kultury města.

V úterý se mohou senioři vydat na cyklovýlet do lázeňského města Teplice nad Bečvou. Ve středu dopoledne se v rámci bezpečnostní akce BESIPu lidé dozvědí o možnostech použití reflexních prvků pro chodce a cyklisty.

„Zároveň se bude konat tradiční ekovýlet po naučné Študentově stezce v Bohuslávkách pro děti i seniory.

Děti z mateřských škol se ve čtvrtek budou učit od příslušníků dopravní policie pravidlům silničního provozu na dopravním hřišti. V pátek bude vyhrazeno celé náměstí T. G. Masaryka a ulice Bratrská pro soutěž na koloběžkách a in-line bruslích," přiblížila dále program Prudilová s tím, že týdenní akce vyvrcholí v pátek 20. září od 14 hodin zamykáním Cyklostezky Bečva v areálu střediska volného času v Komenského sadech.

„Představitelé Olomouckého kraje a města Lipník nad Bečvou slavnostně uzamknou Cyklostezku Bečva. Pro děti i dospělé je připraven bohatý kulturní program. Lidé si budou moci na vlastní kůži vyzkoušet zajímavé cyklokuriozity," uvedla Prudilová.

Organizátoři připravili pro návštěvníky na dvacet originálních bicyklů ze speciálně konstruovaných jízdních kol. „Na podiu vystoupí Gentle Irony Trio a své akrobatické umění na kole předvede Dominik Nekolný, čtyřnásobný mistr ČR ve flatlandu. Pro děti je připraven skákací hrad a nové dětské hřiště. Týden mobility bude dále doprovázen akcí městské policie „Na kole s přilbou"," dodala Prudilová.