Že pro Přerovsko platí – okres s vyšší nezaměstnaností – není žádná novinka. Meziročně se zde počet nezaměstnaných zvýšil o osm procent. Přerovský Úřad práce eviduje od listopadu 129 nových uchazečů.

„Koncem měsíce nabízel úřad 254 volných míst. Na jedno přitom připadá 35 uchazečů, což je dost vysoká hodnota," uvedl analytik Trhu práce Jaroslav Mikšaník s tím, že v číslech se jedná o druhé nejvyšší číslo po Jeseníku v rámci Olomouckého kraje.

V prosinci očekáváme další příliv lidí bez práce. Ke konci roku propustí několik svých lidí Gambro.

„Máme hlášeno, že půjde o několik desítek zaměstnanců," dodal analytik.

Nezaměstnanost v Olomouckém kraji v listopadu 2013

Nezaměstnanost v Ol. kraji v listopadu 2013

Zdroj: ÚP ČR

Nezaměstnanost na Přerovsku postihla lidi napříč všemi generacemi. „Nejvíce je ale těch z vyšší věkové kategorie a absolventů, kteří ještě nemají praxi a pracovní návyky," upřesnil.

Počet uchazečů o zaměstnání se v listopadu zvýšil v Olomouckém kraji o 881 osob a překonal hranici 40 tisíc nezaměstnaných. Na úřadech práce se během měsíce nově zaregistrovalo 3 843 uchazečů o zaměstnání, novou práci přitom našlo jen 1 092 osob. K meziměsíčnímu nárůstu nezaměstnanosti došlo ve všech okresech Olomouckého kraje. Nejvíce v okrese Jeseník.

„Současný počet uchazečů o zaměstnání je nejvyšší listopadovou hodnotou nezaměstnanosti od vzniku krajského uspořádání a je téměř stejný jako v prosinci loňského roku," shrnul analytik.

Nezaměstnanost v Olomouckém kraji v listopadu 2013

Nezaměstnanost v Ol. kraji v listopadu 2013

Zdroj: ÚP ČR

Některým by mohl pomoci projekt Šance pro vyučené

Zejména vyučeným by mohl s hledáním práce pomoci nový projekt „Šance pro vyučené v Olomouckém kraji''.

„Je zaměřen na uchazeče o zaměstnání, kteří jsou registrováni na úřadech práce a dokladem jejich nejvyššího dosaženého vzdělání je výuční list," vysvětlil Jaroslav Mikšaník. Projekt má pomoci při hledání zaměstnání formou poradenství, rekvalifikací a poskytnutím dotací zaměstnavatelům, kteří pro účastníky projektu vytvoří nová pracovní místa.

„Dotace může být poskytnuta až do výše 17 tisíc korun měsíčně na úhradu mzdových nákladů na dané pracovní místo, a to maximálně po dobu 12 měsíců," uvedl. S podporou mohou přitom počítat zaměstnavatelé v soukromé sféře i ve veřejné správě s výjimkou organizačních složek státu a státních příspěvkových organizací.

„Celkem se podpoří minimálně 50 nových pracovních míst. Do projektu se může zapojit minimálně 200 osob z celého Olomouckého kraje. Jen na Přerovsku se počítá se čtyřicítkou lidí," dodal.