Intenzita dopravy v Bochoři se v poslední době stále zvyšuje. Hlavní tah obcí totiž využívají nejen řidiči při cestě z Přerova na Kojetín, ale také šoféři jedoucí po nedokončené dálnici D1, kteří si chtějí zkrátit cestu a vyhnout se dopravním komplikacím v Přerově.

„V posledních měsících to bylo opravdu neúnosné, obcí projíždí měsíčně až 100 tisíc aut včetně nákladních vozidel. Na vjezdu do obce jsme proto instalovali radar, a teď se nám díky grantu Nadace ČEZ podařilo krásně osvětlit tři přechody, které dříve nebyly příliš viditelné,“ vysvětlil starosta Bochoře Tomáš Volek.

Úhyn ryb na řece Bečva v okolí hustopečského mostu v neděli 20. září odpoledne.
Nevyšetřit otravu na Bečvě, to je ostuda, říká šéf rybářů

První přechod je u vjezdu do obce ve směru od Přerova.

„Je to jedno z nejnebezpečnějších míst - řidiči se na více než kilometrovém rovném úseku rozjedou a cedule označující začátek obce je dříve nijak nezpomalila. Teď jim při vjezdu do obce ukazuje jejich rychlost radar a navíc je přibrzdí i nasvícený přechod, který je večer vidět skoro až od Přerova,“ popsal starosta.

Osvětlen i "esíčkový" přechod

Nasvícení druhého přechodu, nešťastně umístěného za zatáčkou, přivítají hlavně maminky, které chodí se svými dětmi do nedalekého parku. Strategické je i osvětlení třetího přechodu v esíčku mezi dvěma zatáčkami - to zpřehlední situaci před mateřskou školou, pomůže školákům, kteří tudy chodí na autobusovou zastávku, i návštěvníkům lázní hned vedle silnice.

„S obcí dlouhodobě spolupracujeme a do budoucna chystáme i kabelizaci našich rozvodů. Jsme rádi, že jsme se mohli jako dobří sousedé a partneři podílet i na zvýšení bezpečnosti místních obyvatel,“ řekla regionální reprezentantka ČEZ Distribuce Alena Juráková.

Moderní osvětlení přechodů výrazně zvyšuje bezpečnost chodců a Nadace ČEZ už v programu Oranžové přechody podpořila více než 178 projektů. V Olomouckém kraji přispěla například na přechody v Šumperku, Křelově-Břuchotíně, Prostějově nebo Hoštejně. (pu)