Trasu si každý zvolí podle své momentální kondice - někdo dorazí do cíle pěšky, jiný na kole nebo v poklusu. U památníku na Školním kopci je pak čeká setkání s přáteli a odměna v podobě něčeho teplého na zahřátí.

„Letos vystoupalo na Čekyňský kopec na 672 lidí, takže loňský rekord nepadl. Mnohé možná odradilo počasí a jsme rádi, že si v tom blátivém terénu nikdo nezlomil nohu. Někteří dorazili s přáteli a dětmi, jiní zase se svými čtyřnohými miláčky,“ přiblížil Stanislav Dostál z Klubu českých turistů při TJ Spartak Přerov.

Prvním miminkem v Olomouckém kraji je Viktorka, která se narodila v prostějovské porodnici
První miminko Olomouckého kraje se narodilo v Prostějově

Podle něj se tradiční Novoroční výstup na Čekyňský kopec koná už poosmadvacáté. „Kromě turistů z Přerova a Čekyně jsme tu měli i účastníky, kteří dorazili až z Olomouce, Prostějova nebo Brna. Jeden pán šel dokonce pěšky až z Lipníku nad Bečvou. Nejvzdálenější byla výprava ze Španělska, která tráví zimní prázdniny u příbuzných, a nechtěla si nechat tuto akci ujít,“ řekl.

Účastníci pochodu si vždy v cíli u památníku popřejí do Nového roku a dají něco teplého na zahřátí. „Kdo chtěl, mohl si opéct špekáčky, nebo ochutnat pečený čaj z mirabelek a dýně, který vařil pan Pokorný. Každý také dostal účastnický list a kalendář s termíny našich pochodů,“ uzavřel.

Silvestrovské oslavy 2017 v centru Přerova
VIDEO: Silvestr v centru Přerova