Zasazením svého vlastního stromu můžou lidé nejen zkrášlit Knejzlíkovy sady v Předmostí, ale zároveň přispět na pomoc potřebným.

Okrasnou sakuru s číslem 43 má v libosadu například přerovský skladatel a zpěvák Jaroslav Wykrent, jenž si ji dal jako dárek k sedmdesátým narozeninám.

Není přitom jediným hudebníkem, který zde má svůj strom. Patronem nadace a zároveň dřeviny s názvem Malý Noe je i známý houslista Václav Hudeček.

Prodej stromů, které na podzim zapustí své kořeny ve svahu nad Přerovem, spustilo město v těchto dnech.

„Začali jsme oslovovat lidi, kteří by se chtěli stát jejich patrony. Systém je jednoduchý a z loňského roku už osvědčený – zájemci se za poskytnutý finanční příspěvek stanou patrony dřevin a jejich peníze pak přispějí na pomoc dětem, které vyrůstají bez biologických rodičů," řekl náměstek přerovského primátora Michal Zácha (ODS).

Kam putovaly peníze?

Loni, kdy se ve vyhlášených Knejzlíkových sadech vysadilo sedmdesát nových stromů, putovaly peníze mimo jiné i do přerovského dětského domova a jeho malí obyvatelé získali díky dárcům nový pokojíček. Také letos by měl výtěžek z prodeje přispět potřebným dětem z regionu.

„Předpokládáme, že sedmdesát procent financí zůstane na Přerovsku. Máme v plánu přispět Dětskému domovu v Přerově, zajímat se budeme i o potřeby domova Emanuel ve Staré Vsi, vnímáme i problémy dalších organizací, které pečují o opuštěné a handicapované děti," uvedl Jaroslav Strejček z Nadace Malý Noe.

Peníze, jež nadace získala, loni přispěly i dětem se zdravotními problémy nebo postižením.

„Dali jsme pět tisíc holčičce na léčbu RET syndromu, za naslouchadla pro dívku z hranického domova zaplatila nadace deset tisíc a další příspěvek šel i na zakoupení zvlhčovače do kanyly pro chlapce se spáleným hrtanem," zmínil.

Jaké stromy jsou v nabídce?

A z jakých dřevin si můžou patroni vybrat?

Letošní skladba nabízených stromů se příliš neliší od té předchozí – v nabídce je třeba okrasná třešeň, višeň, sakura, lípa či jeřabina. Cena za patronství se pohybuje od 3 800 korun do deseti tisíc.

Zájemci můžou psát na adresu bohuslav.pridal@prerov.eu nebo strejcek.jaroslav@seznam.cz a v nabízené mapce si zamluvit dřevinu, která se jim zamlouvá.

„Mecenáši pomohou nejen dětem, ale přispějí také k oživení krajiny a ke znovuobnovení Knejzlíkových sadů, které v Přerově-Předmostí vznikly před sedmdesáti lety," doplnil Michal Zácha.

Přerované podle něj už v první etapě výsadby ukázali, že jim charita není vzdálená. „Věřím, že se zapojí i do té druhé a zúčastní se také slavnostního zasazení stromů. To plánujeme na sobotu 4. října, kdy se právě v těchto místech koná tradiční pochod Po stopách lovců mamutů," uzavřela Daniela Novotná z kanceláře primátora.