Ačkoliv byla Květná zahrada veřejnosti nepřístupná, zahradníci, údržbáři a další personál nezahálel.

„Libosad je živým organismem, který se řídí přírodními zákony, a tím je dána i nutnost zahradní péče, bez které se neobejdeme,“ vysvětluje kastelán.

Koronakrize však měla, a ještě bude mít, nezanedbatelný vliv na návštěvnost.

„Celkový počet neuskutečněných akcí během uzavření zahrady přesahuje desítku,“ smutní kastelán Novák.

Libosad přišel o část výstavy kamélií, která každoročně lidi hodně přitahuje.

Léto plné akcí

„S důvěrou se díváme na léto, kde připravujeme koncerty, festival barokní kultury a máme v plánu prodloužit sezonu o akce pro návštěvníky,“ dodává Zdeněk Novák.

První akce, kterou mohou zájemci dnes a zítra využít, je takzvaný Víkend otevřených zahrad.

„Lidé se mohou těšit na ojedinělou sobotní prohlídku s archeologem a nedělní prohlídku se zahradním technologem. Sám osobně se na ně velmi těším a zvu návštěvníky na skutečně unikátní zážitek,“ láká Novák.

Holešovský zámek.
Castellum Holešov: jak ze zdevastovaného zámku vydupat perlu města

Až do února tohoto roku působil kroměřížský zámek společně s Podzámeckou a Květnou zahradou jako jeden provoz. Na konci února však došlo k definitivnímu rozdělení památek mezi dva vlastníky. Správa zámku a Podzámecké zahrady přešla pod olomoucké arcibiskupství, o Květnou zahradu se nadále stará stát, potažmo Národní památkový ústav.

„Zahrady a zámek jsou však zvenčí stále vnímány jako celek, a tomu odpovídá i naše spolupráce. Kromě zániku sdíleného vstupného návštěvníci změnu nepoznají. Nepočítám ale, že by mělo kvůli zrušení společného vstupného dojít k propadu příjmů,“ míní kastelán.

„Ztráty více jak 25 tisíc návštěvníků u nás vznikly v důsledku koronakrize a trochu deštivého počasí,“ přiznává Zdeněk Novák.

Zahradu tvoří především lidé

Kastelán věří, že si lidé opět cestu do Libosadu najdou a podpoří tím budoucnost zahrady.

„Zahradu netvoří jen unikátní zahradní stavby, fontány nebo buksusové ornamenty. Zahradu tvoří především lidé, zahradníci, údržbáři, pokladní, průvodci a takék kolegové z Metodického centra zahradní kultury, kteří připravují a provádí úžasné edukační programy,“ váží si svých spolupracovníků čerstvý kastelán.