Už teď je přitom více než jisté, že ze zhruba sedmi set zaměstnanců najdou nové uplatnění jen někteří.

„Personální pohovory v tuto chvíli stále běží, takže zatím přesně nevíme, kolik vojáků z Přerova odejde do Náměště nad Oslavou," řekla Jana Růžičková z oddělení komunikace s veřejností Generálního štábu.

Třiadvacátá základna vrtulníkového letectva Edvarda Beneše s mnohaletou tradicí zanikne a od 1. ledna 2014 se sloučí se s podobným leteckým útvarem v Náměšti nad Oslavou.

Podle vojáků z Přerova jsou šance na uplatnění v Náměšti malé a řada z nich cítí nejistotu.

„Zkoušíme, co se dá. Na některé šťastlivce se sice usmálo štěstí a sehnali místo na Moravě, třeba v Olomouci nebo v Lipníku, ale příliš reálně své možnosti nevidím. Některé útvary, kam se hlásíme, totiž samy nevědí, jak na tom v příštím roce budou, takže jsou jejich velitelé opatrní," řekl jeden z příslušníků základny.

Kde sehnat místo? Leda u lopaty

Řadu rodin, které léta žily v Přerově, prý čeká stěhování, protože vojáci v regionu neseženou místo.

„Leda tak někde u lopaty, protože práce tady zkrátka není. Je to těžké, i pro naše manželky a děti, které přijdou o spolužáky, ale co máme dělat? Ještě taky můžeme jít na pracák, ale to je asi ta poslední možnost," podotkl.

Dopravní vrtulníky Mi-17/171Š i letecký personál se přesunou do Náměště nad Oslavou zřejmě až v září, a to po mezinárodním leteckém cvičení Rammstein Rover, kterého se zúčastní.

„Od ledna 2014 se stávající základny v Přerově a Náměšti transformují pouze do jedné nové 22. vrtulníkové základny letectva, která bude dislokovaná v Sedleci-Vícenicích. Obě současné letecké základny přestanou existovat ve své stávající podobě ke 31. prosinci," upřesnila Jana Růžičková.

Podle jejích slov se bude armáda snažit využít všechny potřebné specialisty u jiných útvarů. Šanci by lidé mohli najít i ve státním podniku LOM, který převezme od ledna příštího roku prostory letiště.

Pozvali i bývalé velitele a zaměstnance

Slavnostní rozloučení vojáků s letištěm v Bochoři se uskuteční ve čtvrtek 4. července v 9 30 hodin.

„Pozvali jsme na něj všechny bývalé i současné zaměstnance, ale také velitele leteckých útvarů, které zde v minulosti existovaly. Nevíme ale, kdo konkrétně přijde," řekla mluvčí základny Jana Skřivánková.

Počátky historie letectva v Přerově se začaly psát už v roce 1911, kdy na tehdejším vojenském cvičišti u Jezdeckých kasáren v Bochoři přistál Jan Kašpar se slavným letounem Bleriot.

Letiště se začalo budovat ve třicátých letech minulého století, ale největší rozmach byl zaznamenán až po druhé světové válce, kdy v Přerově působil bombardovací a letecký pluk a také stíhací letouny. Vrtulníková základna vznikla v devadesátých letech.