V boji proti vlastním obyvatelům, kteří si s úklidem hlavu nelámou, je ale město bez šancí.

„Už loni jsme upozorňovali na to, že lidé ke kontejnerům ukládají i věci, které patří do sběrného dvora - od kusů nábytku přes koberce až po elektroniku. Nepořádek v okolí popelnic v Přerově teď ale dostal nový rozměr,“ popisuje mluvčí přerovské radnice Lenka Chalupová.

Podle ní si lidé zvykli ukládat do kontejnerů i nesložené papírové krabice, takže bylo nutné navýšit počet svozů poloprázdných modrých popelnic. Město to bude stát každý rok o 360 tisíc korun více.

V Přerově a jeho místních částech je na 339 kontejnerů na papír o objemu 1 100 litrů, které se až do začátku jara svážely jen jednou týdně, a to ve středu.

„Od poloviny dubna už ale svážíme papír i v pondělí. Mimořádný svoz se týká devadesáti kontejnerů na stanovištích separovaného odpadu, kde je situace vůbec nejhorší,“ řekl jednatel přerovských technických služeb Bohumír Střelec.

Pracovníci technických služeb často odvážejí i kontejnery, ve kterých je jen deset kilo papíru. A další krabice či svázané papíry se povalují vedle popelnic.

Ilustrační foto
Frekventovaný železniční přejezd u Dluhonic hlídá kamera

Kampaň nepomohla, situace se zhoršila

Na bezohledné Přerovany, kterým je zatěžko sešlápnout krabici, ale doplácejí i ti, kteří třídí odpad podle pravidel. Svoz se totiž promítá do vyšších nákladů organizace, která jej pro město zajišťuje.

„Když jsme letos přistoupili ke zvýšení poplatku za komunální odpad o padesát korun, byl to velmi nepopulární krok a lidé se rozčilovali, že zaplatí více. A to jsme za sebou měli osvětovou kampaň, která měla zamezit vzniku černých skládek u popelnic. Situace se ale ještě zhoršila,“ zhodnotil náměstek primátora Michal Zácha (ODS).

Radní přišli loni s nápadem, aby lidé na černé skládky u popelnic sami upozorňovali a vyfotili je. Vyzvali také občany, aby poté, co zjistí, kdo je má na svědomí, sdělili jeho totožnost. Úředníci přerovského magistrátu obdrželi od srpna do konce září loňského roku na 131 snímků.

Situace se ale do dnešního dne nezměnila, přestože má město dva sběrné dvory, kam je možné věci zdarma odkládat.

„Fakt, že Přerované považují černé skládky stále za problém, jsme pocítili i poté, co se v dubnu rozjela aplikace Mobilní Rozhlas. Občané nám často posílají snímky skládek přímo ve městě a žádají jejich úklid,“ uzavřel.

Nevzhlednou administrativní budovu na náměstí T. G. Masaryka v Přerově chce město získat do svého majetku
Nevzhlednou budovu na přerovském náměstí získá město